Dorsz w migdałach to dorsz panierowany w zmielonych migdałach. Często przyrządzam panierowaną rybę w orzechach zamiast tradycyjnej tartej bułki. Jeśli już się zdecyduję na bułkę to wolę domowe panko….Dorsz w migdałach smakuje wyśmienicie z lekko słodkimi migdałami. Do ryby przyrządzam surówki z korzeniowych warzyw. Dzisiaj proponuję surówkę z warzyw, marchewki i selera. Prosta i smaczna surówka, która idealnie pasuje do smażonej ryby.
Często przyrządzam ryby na obiad. Dorsza uwielbiam i zawsze staram się go przygotować inaczej. Panierowanego dorsza lubię w postaci nuggets. Dorsz z risotto to ulubione danie mojego męża. Dorsz smażony z kurkami…Dopiero po jego skosztowaniu uwierzyłam, jak fajnie smakuje ryba z grzybami. Dorsz w migdałach to powracające u nas danie w różnych odsłonach. Polecam rybę z pieczonymi ziemniakami na ostro, latem z młodymi ziemniakami. Dorsz z ziemniaczanym puree to faworyt moich dzieci.
Dorsz w migdałach
Składniki:
4 porcje
600 g fileta z dorsza
1 jajko
70 g zmielonych migdałów
sól i pieprz do smaku
masło do smażenia
koperek do posypania
Podziel rybę na 4 porcje. Posól i dopraw pieprzem. Roztrzep jajko widelcem. Zanurz rybę w jajku, a następnie obtocz w migdałach. Smaż na rozgrzanym maśle na złoty kolor. Ryba po usmażeniu powinna być w środku błyszcząca.
Dodatkowo
500 g ziemniaków
1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu
½ łyżeczki suszonego rozmarynu
2 łyżki oliwy
sól
10 cebulek perłowych
ogórki korniszony
Surówka
3 marchewki
1 seler, średniej wielkości
2 łyżki majonezu
2 łyżki oleju rzepakowego
sól i pieprz do smaku
2 łyżki soku z cytryny
Ziemniaki obierz i pokrój w plasterki. Obierz cebulki, duże przekrój na pół. Włóż warzywa do żaroodpornego naczynia. Posól. Posyp pieprzem, rozmarynem i polej oliwą. Wymieszaj i wstaw do piekarnika nastawionego na 175ºC. Piecz przez 45 minut. Obierz marchew i seler. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj z majonezem, olejem, sokiem z cytryny i przyprawami. Podaj rybę z ziemniakami, surówką i korniszonami.
6 komentarzy
Cudowna ryba!
Dziękuję!
Akurat na święta robiłyśmy sobie rybkę zapiekaną w migdałach i to było mistrzowskie połączenie :D Ta wersja na pewno też taka jest :D
Robię taką rybę od dawna i za każdym razem smakuje mi jeszcze bardziej!
Piękne zdjęcia, cudowny blog, pyszny przepis :) Pozdrawiam
Dziękuję serdecznie!