Odrywane drożdżowe z cynamonem i śliwkami

Znajduję niesamowitą przyjemność we wspólnym biesiadowaniu. Dlatego lubią upiec dla współbiesiadników odrywane ciasto jak odrywane drożdżowe z cynamonem i śliwkami. Jedzenie jednoczy, wyzwala endorfiny, a nad stołem pełnym słodkości unosi się chmura szczęścia i radości. Coś takiego bym zaaplikowała polskim politykom, aby się pozbyli agresji, chamstwa i zwykłej głupoty. Odrywane drożdżowe z cynamonem i śliwkami to drożdżowe ciasto na niedzielę. Pogoda wciąż dopisuje, aczkolwiek już nie jest tak przesadnie ciepło, po prostu w sam raz. Nie mogę uwierzyć, że już minęła połowa sierpnia! A jak sierpień to wiadomo zbiory obfitujące w śliwki, jabłka i brzoskwinie. Na blogu co i rusz pojawiają się przepisy na ciasta z owocami. W ten sposób celebruję lato i jego dary! Dziękuję uniwersum!

drożdżowe cynamonowe

ciasto drożdżowe ze śliwkami przepis

przepis drożdżowe

Drożdżowe z cynamonem i śliwkami

Składniki:

na 16 porcji

500 g pszennej mąki tortowej

35 g świeżych drożdży

400 ml ciepłego mleka

80 g cukru

1 jajko + jajko do posmarowania

100 g masła, miękkiego

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

¼ łyżeczki soli

Nadzienie

6 dużych śliwek

2 łyżki cynamonu

90 g cukru

80 g masła, miękkiego

Lukier

50 g cukru podru

1 – 2 łyżki soku z cytryny lub zimnej wody.

drożdżowe z cynamonem i śliwkami

Drożdże rozpuść w mleku z łyżką cukru. Dodaj mąkę, resztę cukru, jajko, sól i zarób gładkie i elastyczne ciasto. Kiedy ciasto jest już dobrze wyrobione dodaj po kawałku miękkiego masła. Zarabiaj aż ciasto całkowicie wchłonie masło. Przykryj naczynie z ciastem folią i odstaw do wyrośnięcia na 45 minut. Nastaw piekarnik na 200ºC. Wyrośnięte ciasto przełóż na blat oprószony mąką. Złóż ciasto kilka razy aby uszło z niego powietrze i rozwałkuj na prostokąt o grubości 1 cm. W miseczce wymieszaj miękkie masło z cukrem i cynamonem. Posmaruj wierzch ciasto cynamonowym masłem. Śliwki wypestkuj i pokrój wzdłuż, następnie rozprowadź równomiernie na placku. Zwiń placek w rulon i pokrój na kawałki o grubości 2 cm, u mnie to 16 kawałków. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Układaj kawałki ciasta tak aby zachodziły na siebie. Posmaruj ciasto rozmąconym jajkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 20 – 25 minut aż drożdżowe będzie ładnie wyrośnięte i zrumienione. Wyjmij i ostudź na metalowej kratce. Wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny i polukruj ciasto. Smacznego!

 

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.