Witam serdecznie! Jaki piękny dzień! Warto go rozpocząć pysznym śniadaniem, na ktore przygotowałam pyszne dyniowe scones. Bardzo lubię scones, bo można je przygotować w mgnieniu oka, na śniadanie to po prostu perfekcyjny i niepracochłonny wypiek.
Jak wspomniałam w ostatnim poście przepis miesiąca w październiku jest pod hasłem dyni. Mam nadzieję, że już się zaopatrzyliście w dynię, bo ja tak! W lodówce stoją słoiczki z dyniowym musem. Zazwyczaj kroję na pół i piekę dynię do miękkości w piekarniku. Później łyżką oddzielam miąższ od skórki i pestek.
Przepis na dyniowe scones na śniadanie
Składniki:
na 6 scones
- 250 g pszennej mąki, 4,5 dl
- ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta gałki muszkatałowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 90 g zimnego masła
- 150 ml maślanki, + 1-2 łyżki w zależności od mąki
- 3 łyżki dyniowego puree
Zacznij od dyni. Przekrój dynię na pół ( u mnie dynia piżmowa, średniej wielkości) i piecz w piekarniku nagrzanym na 200ºC przez około 35 minut. Ostudzoną dynię pozbaw skórki i nasion, pokrój i zmiksuj.
Masło posiekaj z mąką, proszkiem, sodą, solą i przyprawami. Kiedy już ciasto będzie grudkowate dodaj maślankę i puree. Uformuj placek o grubości 4 cm i metalową obręczą lub szklanką wytnij 6 scones. Ułóż scones jeden obok drugiego na blasze wyłożonej pergaminem i piecz w piekarniku nagrzanym na 200ºC na termoobiegu przez 20 minut.
Lubię scones z twarożkiem i dżemem ale też nie pogardzę scones z sadzonym jajkiem.
2 komentarze
piekne!!!
ale bym zjadła! idealne na niedzielne leniwe śniadanko :)