Tak, tak znowu bakłażan. Nie przesadziłam, ze bardzo go lubię, a faszerowany bakłażan i zapiekany to takie pyszne i lekkie danie, szybki obiad w 30 minut. Uwaga Jamie Oliver, ja też potrafię gotować szybko, dobrze i zdrowo…ha, ha.
Faszerowany bakłażan był jednym z moich pierwszych przepisów. Dzisiejsza wersja tego wyśmienitego dania jest typowo jarska i niezmiernie szybka do wykonania. Warzywny farsz wzbogaciłam o mozzarella, która podczas zapiekania tylko lekko się topi. Mozzarella jest wtedy gorąca, ale wciąż lekko ciągnąca. Taką lubię najbardziej!
Faszerowany bakłażan zapiekany można podać do ryżu, makaronu, ale mi najlepiej smakuje sam lub z kawałkiem dobrej focaccia.
Przepis na faszerowany bakłażan zapiekany
Składniki:
2 porcje
- 1 duży bakłażan
- 1 mała żółta papryka
- 1 mała czerwona papryka
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- garść liści bazylii
- 1 mozzarella, około 150 g
- 1 puszka pokrojonych pomidorów w zalewie, około 400 ml
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy
Wykonanie:
- Przekrój bakłażana wzdłuż na pół. Wydrąż miąższ nie uszkadzając skórki. Pozostaw jedynie miąższ o grubości około 1 cm, posól i skrop oliwą i włóż do piekarnika na 15 minut na 180 ºC.
- Wydrążony miąższ bakłażana pokrój w kostkę, posól i odstaw na 15 minut. Po tym czasie usmaż na oliwie. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek, a następnie pokrojone w kostkę papryki. Całość zalej pokrojonymi pomidorami z puszki, dopraw solą, pieprzem i wrzuć liście bazylii. Zagotuj
- Wyjmij bakłażany z piekarnika i napełnij farszem i mozzarella pokrojoną w kostkę.
- Włóż z powrotem do piekarnika na około 10 – 15 minut. Podawaj gotowe zapiekane bakłażany na gorąco np. z chlebem focaccia.
4 komentarze
Nigdy nie przepadałam za bakłażanem, ale ten wygląda naprawdę smakowicie
O dziękuję
a ja bardzo lubię takie faszerwoane warzywa :))
Uwielbiam!