Fried rice z kurczakiem to typowe danie z resztek obiadowych. U mnie zawsze zostaje ryż, który mogę wykorzystać do jambalaya lub zrobić fried rice. Są różne rodzaje fried rice (po polsku oznacza ryż smażony), zarówno wersja mięsna jak i warzywna ale wspólną cechą jest to, że na koniec to dania dodaje się roztrzepane jajka.
Skusiłam się dzisiaj na fried rice z kurczakiem, ale zamiast tradycyjnej piersi kurczaka użyłam w tym daniu odfiletowane udka. Nie myślcie, że je samma filetowałam jak mój biedny brat. W Szwecji odfiletowane udka z kurczaka można kupić dopiero od kilku lat, a to za sprawą Nigelli, która w swoich przepisach często stosuje takie mięso. Jeśli macie problemy ze zdobyciem filetów, to zatrudnijcie mężów do odfiletowania, tak jak to zrobiła moja bratowa.
Głównym składnikiem tej potrawy jest jak najbardziej ryż, koniecznie długoziarnisty, u mnie zawsze basmati. Ryż musi też odparować za nim zostanie wymieszany z resztą składników, bo inaczej będzie paćka.
Fried rice zawiera również mnóstwo warzyw, które można skomponować według własnego uznania. Pyszny, szybki obiad, który na pewno będzie wam smakować!
Przepis na fried rice z kurczakiem
Składniki:
5/6 porcji
- 4 ½ dl ryżu basmati,
- 600 g odfiletowanych udek z kurczaka
- 2 łyżeczki zielonej pasty curry
- 2 łyżki pokrojonego w kostkę świeżego imbiru
- 2 łyżki jasnej soi, tajlandskiej
- 200 g pieczarek
- 3 małe papryki w różnych kolorach
- 1 mały por
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała puszka słodkich kasztanów
- 1 czerwona chili
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 3 jajka
Wykonanie:
- Ugotuj ryż na sypko i pozostaw do oparowania.
- Udka kurczęce podziel na mniejsze kawałki i usmaż na oleju z dodatkiem, curry i imbiru.
- Paprykę i chili oczyść z pestek i pokrój w kostkę. Obrany czosnek, pieczarki i por pokrój w plasterki. Dodaj warzywa do kurczaka i smaż al dente.
- Teraz dodaj odparowany ryż, soję, wymieszaj i smaż wszystko razem. Gdy już fried rice jest gorący, dodaj posiekaną pietruszkę i rozmącone jajka. Mieszaj energicznie i smaż, dopóki jajka się nie zetną.
- Podawaj fried rice posypany pietruszką lub kolendrą
6 komentarzy
Uwielbiam, na pewno wyprobuje Twoj przepis:)
Koniecznie musisz! Pozdrawiam serdecznie!
Oj tak, mięso z udek jest zdecydowanie smaczniejsze niż mięso z piersi kurczaka :) A smażony ryż z jajkiem bardzo lubię i przygotowuję prawie zawsze, gdy zostanie mi ugotowany ryż :)
Dzieki Shinju! Pozdrawiam
genialnie wygląda
A jak smakuje!