Gemelli, grzyby i przepis na pesto…Zawsze mówię, że makaron to szybki obiad, a u mnie z czasem to często cienko. Mam tyle pracy, że nie mogę się jakoś ogarnąć, ale w miniony weekend zaplanowałam zbieranie grzybów chociażby się waliło i paliło. Musiałam się koniecznie jakoś odprężyć, a wiadomo na łonie natury najlepiej. Po raz pierwszy mój małżonek nazbierał więcej grzybów niż ja. Chyba będę musiała zmienić okulary…
Grzybów mnóstwo, a zbierając je w lesie już obmyślałam przepis z ich udziałem. Przy poniedziałku po pracowitym dniu ten przepis na makaron jest jak znalazł. Do tego dania wykorzystałam kolczaka obłączastego ale oczywiście wszelkie inne grzyby jak najbardziej tu pasują.
Poza grzybami postawiłam w tym przepisie na pesto. Tym razem zmiksowałam pesto z włoskich orzechów i bazylii. Pesto jest tu idealnym smakowym dodatkiem.
Gemelli ze smażonymi grzybami
Składniki:
4 porcje
300 g makaronu, u mnie gemeli
400 g leśnych grzybów
1 łyżeczka świeżego rozmarynu, pokrojonego
sól i czarny pieprz do smaku
1 łyżeczka jasnej soi
Przepis na pesto
1 rozrośnięta doniczka świeżej bazylii
garść włoskich orzechów
3 łyżki utartego parmezanu
10 ząbków pieczonego czosnku
100 ml oliwy z oliwek
szczypta soli
Oczyść i pokrój grzyby jeśli są bardzo duże. Usmaż grzyby na łyżce masła i łyżce oleju. Dopraw solą, pieprzem, rozmarynem i pietruszką.
Ugotuj makaron al dente, odcedź i dodaj do grzybów wraz z soją. Smaż przez chwilę. Z podanych składników przyrządź pesto. Podaj makaron z grzybami i porcją pesto.
4 komentarze
Właśnie myślałam o podobnym daniu, bo mam dużo maślaków!
A pewnie!
nie kuście bo u nas grzybów nie ma a z pieczaarkami to nie to samo
A nie ma! Właśnie wróciłam z Polski, specjalnie grzybów nie szukałam ale puściutko…