Gofry brokułowe jak najbardziej! Gofry bezglutenowe, bo nie zawierają mąki. Czy można takie gofry upiec? Oczywiście, ale gofrownica jest nieodzowną pomocą. Staram się ograniczyć spożycie mącznych potraw. Przepis na gofry brokułowe wykorzystuję często, a same gofry podaję z różnymi dodatkami. Dzisiaj proponuję tuńczyka w towarzystwie awokado, zieleniny, czarnych oliwek, pomidorów i domowego majonezu, u mnie o smaku curry.
Składniki:
na 3 gofry
150 g świeżych brokułów
125 g mozzarella
2 jajka
2 łyżki śmietanki lub oleju
2 łyżki utartego parmezanu
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól i pieprz do smaku
½ łyżeczki chili płatków
Utrzyj brokuły na tarce o grubych oczkach. Podobnie postąp z mozzarella. Dodaj resztę składników, dopraw masę solą, pieprzem i chili. Rozprowadź ciasto w gofrownicy. Gofry powinny być grube. Przykrywając gofry pokrywką od gofrownicy nie dociskaj. Gofry i tak będą upieczone. Podaj gofry z dowolnym nadzieniem. Jak wspomniałam wyżej dzisiaj zajadałam się tuńczykiem, majonezem curry i awokado. Smacznego!
Jeśli lubicie gofry na słodko to proponuję gofry drożdżowe lub gofry tradycyjne takie jak nad morzem.
8 komentarzy
Takich gofrów jeszcze nie widziałam :D
Polecam!
Świetny pomysł, oj zjadłabym takiego goferka ze smakiem :-)
Są naprawdę bardzo dobre!
ale fajny pomysł na gofry!!
Dzisiaj jadłam w pracy na śniadanie. Koleżankom zaimponowałam!
Witam jestem na diecie keto ten przepis jest niebiański ale przede wszystkim jest lepszy od mojego najlepszego dotychczas na serowe gofry ze szpinakiem.
Jako facet amator w kuchni szczerze polecam wszystkim a Pani bardzo dziękuję.
Cieszę się. Sams bardzo lubię te gofry a keto jest również moim stylem życia