Mamy dzisiaj piękny słoneczny dzień, więc idealna pogoda na grilla. Dzisiaj polecam grillowane roladki z kurczaka. Uwielbiam grillować, mój małżonek również, zwłaszcza kebab na szpadach. Najczęściej jednak grillujemy mięso z kurczaka. Oczywiście najważniejszym momentem w przygotowaniu mięsa na grilla jest marynowanie. Dzisiaj polecam uniwersalną marynatą, która pasuje i do drobiu i do mięsa, zarówno wieprzowiny jak i wołowiny. Jest to marynata na bazie romesco z dodatkiem ziół, soku z limonki i oliwy. Grillowane roladki z kurczaka marynowałam przez godzinę. Roladki można zrobić z piersi kurczaka lub z odfiletowanych udek. Wybrałam udka. Chociaż udka pieką się dłużej to jednak ryzyko, że mięso będzie wysuszone jest małe. Dlatego częściej sięgam po udka niż piersi z kurczaka.
Grillowane roladki
Składniki:
16 roladek
800 g udek z kurczaka, bez kości
250 g wędzonego boczku w plastrach
Marynata
4 czubate łyżki sosu romesco
50 ml oliwy z oliwek
3 ząbki czosnku
2 łyżki miodu
1 czerwone chili
sok z połowy limonki
garść liści bazylii
1 łyżka świeżego tymianku, pokrojonego
1 łyżeczka soli
Przygotuj marynatę. Oczyść chili z pestek i pokrój na kawałki. Powij liście bazylii, obierz czosnek. Jeśli nie masz gotowego romesco, przyrządź z przepisu pod wyżej podanym linkiem. Zmiksuj wszystkie składniki. Udka, które duże podziel na mniejsze porcje. Wymieszaj mięso z marynatą, następnie owiń plastrami boczku, formując roladkę i odstaw na godzinę. Rozgrzej grill. Grillowałam na elektrycznym, bo na balkonie ale w moim letnim domu zawsze grilluję na grillu węglowym. Ułóż roladki na metalowej kratce i grilluj po kilka minut, odwracając co jakiś czas.
Grillowane roladki z kurczaka świetnie pasują z focaccia, warzywną sałatką i sosem na zimno.
19 komentarzy
Świetna alternatywa dla karkówki i kiełbas, wygląda pysznie :-)
Zawsze coś nowego…Grill też może się znudzić!
Bardzo lubię grillowane mięso wszelkiego rodzaju :) Roladki wyglądają fantastycznie :) Zjadłabym z wielką przyjemnością :)
Dziękuję bardzo! Ja też nie powiem grilluję wszystko co się da!
Świetna propozycja na grilla ❤
Dziękuję bardzo!
My w zamian byśmy poprosiły o te ciacho obok :D
A proszę!
Po raz pierwszy zrobiłam wg Twojego przepisu sos romesco. Rewelacyjnie wzbogacił grilowane smaki. Dziś robię udka wg tego przepisu. Dziękuję za inspirację.
Zasyłam serdeczności
Wspaniale! Cieszę się bardzo! Pozdrawiam!
Zjadłabym z wielką chęcią
Polecam!
ja nie jem mięsa, ale zapewne mój mężczyzna widziały takie roladki u siebie na talerzu.
Sos romesco świetnie pasuje jako marynata do warzyw. Dla mnie to sos uniwersalny!
Bardzo apetyczne danie, ciekawa jestem smaku, bo nie znam sosu romesco :)
Jest dosyć słodki, ponieważ jest w nim słodka papryka i migdały. W smaku przypomina trochę pesto…no ale romesco przyrządza się bez parmezanu…
O mój ukochany niebo by oddał za takie danie – ja natomiast nie przepadam za taką ilością mięsa. Dla każdego coś innego dobrego :)
No pewnie!U mnie w domu też różne smaki…
[…] nadarza się taka okazja. Podrzucam szybkie kulinarne pomysły na grilla od – Co do jedzenia Grillowane Roladki Z Kurczaka. Wrzucam też coś dla miłośników pysznych dodatków, które mogą sprawdzić się przy okazji […]