Grzyby stanowią nieodłączny element Bożonarodzeniowych przepisów. W jaki sposób możemy je wykorzystać? Poniżej mała dawka smakowitych inspiracji.
Zupa grzybowa
Grzyby na Wigilii pojawić mogą się między innymi w zupie. Przyrządzimy ją z pomocą:
50 g suszonych grzybów (na przykład prawdziwków lub podgrzybków)
150 g śmietany 18%
1 łyżki mleka
1 cebuli
1 marchewki
1/3 selera
1 kulki ziela angielskiego
Soli
Pieprzu
Suszone grzyby kroimy na małe kawałki, wrzucamy do 2 litrów wody i wstawiamy na niewielki ogień. Warzywa kroimy w kostkę i dodajemy je do grzybów razem z zielem angielskim, solą oraz pieprzem. Przykrywamy pokrywką i zostawiamy na małym ogniu. Do śmietany dodajemy kilka łyżek zupy, mieszamy razem z mlekiem i wlewamy do garnka – dzięki temu zabezpieczymy ją przed zważeniem się. Zupa najlepiej smakuje z łazankami.
Jeśli potrzebujesz więcej pomysłów na wykorzystanie grzybów w zupach i innych świątecznych daniach, sprawdź ten przepis na pierogi z grzybami.
Paszteciki z kapustą i grzybami
Składniki na ciasto to:
20 dag mąki
10 dag masła
2 łyżki śmietany
2 żółtka
1 jajko
Sól
Farsz przyrządzimy natomiast z:
40 dag kiszonej kapusty
8 dag suszonych grzybów (świetnymi grzybami na Wigilię będą borowiki i kozaki)
1 cebula
1 łyżka masła
1 łyżka oleju
Bułka tarta
Sól
Pieprz
Grzyby zalewamy wodą, odstawiamy na godzinę i gotujemy. Cebulę obieramy i drobno płuczemy. Kiszoną kapustę odciskamy z nadmiaru soku na sitku i drobno kroimy.
Przygotowujemy ciasto – mąkę siekamy razem z masłem, a następnie dodajemy żółtka, śmietanę oraz szczyptę soli. Zagniatamy, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.
W rondlu roztapiamy masło, wkładamy cebulę i szklimy na wolnym ogniu. Dodajemy cebulę oraz grzyby razem z wywarem i gotujemy, aż płyn odparuje.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5 centymetra, a następnie kroimy na prostokąty o bokach 6×8 centymetrów. Na każdym z nich kładziemy porcję farszu, zawijamy do środka krótsze boki i zawijamy. Smarujemy jajkiem i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Krokiety z grzybami
Kolejny ze sposobów na wykorzystanie grzybów na Wigilii to przygotowanie krokietów.
Naleśniki stanowiące ich bazę przyrządzimy z:
250 g mąki pszennej
250 mililitrów gazowanej wody mineralnej
250 g mleka
2 jajek
2 łyżek oleju
0,5 łyżeczki soli
Szczypty sody
Szczypty cukru
Do zrobienia farszu potrzebne nam będą:
1 kg świeżych pieczarek
50 g suszonych podgrzybków
1 cebula
2 łyżki masła
Sól i pieprz
Dodatkowe składniki to:
2 jajka
2 szklanki bułki tartej
Olej
Suszone grzyby zalewamy dzień wcześniej wodą i odstawiamy je na noc. Na drugi dzień gotujemy w osolonej wodzie przez około 75 minut, a następnie mielimy.
Drobno posiekają cebulę podsmażamy na maśle. Dodajemy starte pieczarki oraz szczyptę soli i dusimy aż woda całkowicie z nich odparuje. Wsypujemy zmielone grzyby i doprawiamy solą oraz pieprzem. Odstawiamy farsz do wystygnięcia.
Mąkę łączymy z solą i sodą, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na gładkie ciasto. Smażony naleśniki.
Na każdego z nich nakładamy około 2 łyżki farszu i zwijamy krokiety. Panierujemy je w roztrzepanym jajku oraz bułce tartej i obsmażamy na oleju.
9 komentarzy
Zupa grzybowa to jedna z moich ulubionych potraw wigilijnych, ale wszystkie Twoje propozycje uwielbiam :)
Zupa grzybowa na wigilię, która w naszym domu jest nazywana barszczem grzybowym, to jedyny raz w roku, kiedy jem grzyby ;)
Same pyszne propozycje :) Kusząco i smacznie :)
Uwielbiam święta i wszystkie dania wigilijne :) u mnie w domu od kilku lat jest wigilia bo mamy najwięcej ryb i grzybów :) już doczekać się nie mogę tego dnia :)
Zupa grzybowa, rybna i barszcz to postawa :) no i pierogi oczywiście :)
Pyszne propozycje. Jeżeli miałabym wybrać to miałabym dylemat między pasztecikami z kapustą i grzybami a krokietami.
Paszteciki i krokiety uwielbiam!!!
Idealne dania na Święta. U mnie grzyby na potęgę, wszędzie gdzie się da :)
Nie jestem miłośnikiem grzybów, ale raz w roku zawsze chętnie je jem :)
A ja uwielbiam grzyby!