Uwielbiam Nigella Lawson, bo lubimy podobne gotować. To danie gulasz z kurczaka z migdałami gotuję już od kilku lat. Przepis pochodzi z jednego z programów Nigelli, który zapisywałam w szybkim tempie, żeby nie pominąć któryś ze składników. Wtedy jeszcze nie myślałam, że kiedyś założę kulinarny blog. Jakimś cudem ten przepis dopiero dzisiaj trafił na blog.
Gulasz z kurczaka z migdałami jest przepyszny, delikatnie słodki w smaku, który balansuje dodatek kwaśnej śmietany. Gulasz jest dosyć gęsty, bo migdały podobnie jak orzechy włoskie w perskim gulaszu naturalnie zagęszczają go, więc nie potrzeba używać mąki, co na pewno przypadnie do smaku osobom na diecie bezglutenowej.
Gulasz z kurczaka podaję z ryżem basmati z dodatkiem suszonych owoców berberysu.
Przepis na gulasz z kurczaka z migdałami
Składniki:
na 5 porcji
- 800 g udek z kurczaka, bez kości
- 1 cebula
- 1 łyżeczka zmielonej kolendry
- 2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka garam masala
- 1 łyżeczka suszonych płatków chili, lub ½ zmielonej chili
- 5 łyżek zmielonych migdałów
- 1 kawałek cynamonu
- 5 goździków w całości
- 2 liście laurowe
- 2oo ml bulionu drobiowego
- 200 ml gęstej kwaśnej śmietany, do gotowania
- 150 ml śmietanki
- 90 g rodzynek
- sól do smaku
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki oleju do smażenia
Wykonanie:
- Mięso podziel na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Na rozgrzanej patelni upraż przyprawy, dodaj olej. Następnie dodaj kurczaka i cebulę. Lekko zrumień.
- Podlej mięso bulionem, dodaj migdały, goździki, liście laurowe i cynamon i gotuj , aż mięso będzie miękkie, około 40 minut. Pod koniec gotowania dodaj obie śmietany i rodzynki, dopraw solą.
5 komentarzy
Wygląda pysznie! Uwielbiam takie kremowe mięsa… I sos migdałowy, rozpusta ;)
Tak,tak prawdziwa rozpusta!
bardzo ładnie wygląda
Dziękuję Iza
Mmmmmm zapowiada sie świetnie !
nie dość, że świetnie wygląda to i zapewne obłędnie smakuje. Kurczak + migdałby idealne połącznie, napewno wyprobuje przepis :)