Ostatnio odwiedzilam kilka polskich blogow w poszukiwaniu inspiracji kulinarnych jak i checi komentowania. Knedle miesne przyciagnely moja uwage. Wieki nie robilam knedli. Zawsze robie zamowienie u mojej mamy jak jade do Polski, ale bylam tak spragniona knedli i podrazniona tymi fantastycznymi przepisami, ze postanowilam zrobic je sama.
Nawet sie postaralam o kiszona kapustke, ktora usmazylam z cebulka. Nie ma chyba lepszego jedzenia na swiecie niz polskie! Lubie knedle podsmazane i takie wlasnie dzisiaj jadlam. Mniam!
A oto moj przepis
Knedle z farszem grzybowo mięsnym
Skladniki:
na 5-6 porcji
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 3-4 dl mąki
Farsz grzybowo mięsny
- 400 g gotowanego mięsa (moje to karkowka)
- 20 g suszonych grzybów
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 cebula
- sól i pieprz
Smazona kiszona kapusta
- ½ sloika kiszonej kapusty (krakus)
- 1 cebula
- sól i pieprz
- 1 szczypta majeranku
- 1lyzka oleju
Wykonanie:
- Ziemniaki obrane i ugotowane w osolonej wodzie ostudz. Musza tez odparowadz pozadnie. Zmiksuj. Dodaj make i jajko. Zagniec ciasto. Podziel na 4 czesci, uformuj wałki, pokroj na kawałki, każdy kawałek spłaszcz.
- Ugotowane mieso przepusc przez maszynke do miesa. Namocz grzyby w goracej wodzie. Cebule pokroj w drobna kostke. Pokroj tez miekkie juz grzyby. Podsmaz na tluszczu, az cebula sie zeszkli. Dodaj do miesa i polacz w farsz. Posol, przypraw pieprzem i majerankiem.
- Na kazdy placuszek ciasta ciasta nakladaj kulki mięsne, zlepiaj dokładnie, formując małe kulki.
- Gotuj knedle w osolonej wodzie, az wyplyna na powierzchnie wody. Wyjmij na duzy polmisek.
- Pokroj cebule na cienkie krazki i smaz na oleju, az cebula troche zbrazowieje, dodaj wtedy kapuste i smaz przez okolo 10 minut. Dopraw kapuste sola, pieprzem i majerankiem.
- Podawaj knedle z kapusta na cieplo, chetnie podsmazone.
10 komentarzy
Mnie polska kuchnia jakos nigdy nie krecila, choc mam swoje ulubione polskie dania – glownie te „kluchowate”: pierogi, kopytka, knedle…
Pod wzgledem „kluchowatych” nic nie dorowna polskiej kuchni, no chyba ze chinskie dumplings. Polska tradycyjna kuchnia ma swoje wdzieki, ale ja lubie ta z troche „extra touch”. Zreszta wszystkie kuchnie przechodza teraz takie metamorfozy, ze trudno okreslic na 100 % , ktora jest ktora
Knedli z mięsem nigdy nie lubiłam, za to wszelkie kapuściane, serowe czy owocowe – pychota. Nic nie zastąpi polskich kluch ;)
Knedli z mięsem nigdy nie robiłam.; zawsze na słodko jadłam. Ale pomysł bardzo mi sie podoba
Naprawde? Tez lubie na slodko, pewnie za niedlugo zrobie.
Uwielbiam wszelkie knedle, ale wydają mi się tak pracochłonne, że od robienia zawsze się wymiguję (ale zjeść bym zjadła) :)
Och ty leniuchu!
Ja ostatnio z tej tęsknoty mielone robiłam, a teraz spróbuję i knedle :)
Uwielbiam polską kuchnię, sama kultywuję zwyczaj samodzielnego przyrządzania posiłków:) z polskich , swieżych produktów:) najlepiej z własnego ogórdka. Super blog:) pozdrawiam
Dzięukuję!