Jak wykorzystać resztki serów…Jestem wielbicielką serów i zawsze mam w lodówce mnóstwo ponapoczynanych serów. Czasami są to resztki, które już trochę się obeschły i nie bardzo nadają się na kanapki. Takie resztki swobodnie można wykorzystać do makaronowych lub warzywnych zapiekanek. Resztkami serów posypuję również kanapki, które potem zapiekam. Ser się rozpuszcza jest ciągnący i smaczny. Nikt by nie przypuszczał, że swoje odleżał…ha, ha…
Jak wykorzystać resztki serów
Z resztek serów przyrządzam pyszny sos do makaronu. Zaletą takiego sosu jest to, że można do niego użyć wszystkie rodzaje serów. Mogą to być żółte sery, sery pleśniowe jak i białe. Tak, wszystko do jednego garnka. Sery fajnie się rozpuszczają. Sos jest gęsty i smakuje za każdym razem inaczej w zależności jakie sery do niego użyjemy. Przepis na sos serowy stanowi podstawę do innych sosów. Do serowego sosu dodaję często szynkę lub boczek, czasami grzyby,a czasami cukinię, w zależności co mam pod ręką. Jak dla mnie wersja jarska sosu smakuje mi całkiem dobrze, kiedy moja męska większość woli sos serowy z dodatkiem szynki. Wystarczy podzielić sos i dorzucić poszczególne składniki…Czego ja nie robię dla moich milusińskich!
Sos serowy z resztek kocha cała rodzina. Pomimo iż jest kaloryczny i tłusty, ciężko go nam sobie odmówić. Ale co tam!
Sos serowy do makaronu
Składniki:
około 1 l sosu
100 g sera pleśniowego
150 g sera żółtego
40 g camembert
200 ml wody
250 ml śmietanki
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
1 łyżeczka suszonej bazylii
sól do smaku
1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego
Dodatkowo
250 g szynki
100 g szpinaku
400 g cukini
300 g makaronu, waga sucha
sałata
Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i smaż przez 30 sekund. Następnie wlej wodę, śmietankę i zagotuj. Teraz dodaj pokruszone sery, mieszaj do rozpuszczenia. Dopraw sos bazylią, solą i pieprzem i gotuj sos przez 10 minut. Do gotowego sosu dodaj podsmażoną szynkę i szpinak. Jeśli chcesz zrobić sos z cukinią, usmaż ją najpierw i dodaj do sosu. Ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź, zachowaj 200 ml wody od gotowania. Wymieszaj sos z makaronem. Jeśli makaron jest gęsty dolej wody od gotowania.
10 komentarzy
Makaron plus ser to jedno z moich ulubionych połączeń smakowych :)
Super pomysł, chętnie go wykorzystam :)
Cudownie! Przepis dla mnie, zwłaszcza, że wychowana jestem w duchu absolutnego nie marnowania jedzenia! Pozdrawiam!
Bardzo lubię makarony i zawsze z Włoch ciągnę całą walizkę różnistych :) bardzo podoba mi się ten przepis :)
Świetne wykorzystanie resztek sera :D
Makaron z sosem serowym to coś co tygryski lubią najbardziej. Warto wykorzystać resztki produktów z lodówki, bo można stworzyć coś ciekawego i nie wyrzuca się tak naprawdę pieniędzy.
Dzięki takiej różnorodności serów ten sos musi być naprawdę pyszny :)
Podoba mi się, że w Twojej kuchni mało co się marnuje…
Ciekawy pomysł na wykorzystanie różnych rodzajów serów. Dodam jeden pomysł od siebie. Ser się nie marnuje, a dopełnienie dania znakomite. :)
Prawda!