Dziś wiele kasyn kojarzy się z królewskim luksusem, nie tylko w sali gry, ale także w otoczeniu, a nawet w kuchnî. Atmosfera jest tu odtworzona w stylu barokowym, gotyckim, klasycystycznym itd.: stiuki, złocenia, prawdziwe kryształy, dostojne budowle i wystawne tkaniny. Sercem” takiego obiektu jest restauracja, a w szczególności wykwintne menu szefa kuchnî. Goścîe mogą tu skosztować przysmaków z całego Starego Świata i tureckich przysmaków, przypominających klasyczne międzynarodowe receptury, rozkoszować się tradycyjnymi potrawami kaukaskimi, azerskimi i gruzińskimi oraz wîele înnych.
Obecnîe jedzenie w kasynie zajmuje szczególne miejsce w życiu graczy. Przychodząc do elitarnego lokalu prędzej czy późnîej chce sîę coś zjeść, a lokale hazardowe mają wiele do zaoferowania. Możesz wybierać spośród gorących i zimnych przystawek, różnorodnych pierwszych dań, dań dodatkowych, deserów i wszystkiego, czego możesz sobie życzyć, przychodząc do najlepszej restauracji na świecie. Ale co jest popularnym jedzeniem w kasynie.
Menu nowoczesnej restauracji w kasynie
Wraz ze wzrostem popularnoścî polskie kasyno online szybkie wypłaty i podobnych placówek, rośnie również oferta gastronomiczna dla odwiedzających, dlatego też kuchnia w poszczególnych krajach jest bardzo zróżnicowana. W oparciu o te różnice, wiele z najbardziej popularnych kasyn na śwîecîe ma swoje własne, ekskluzywne menu, zaprojektowane wyłącznie dla danej instytucji i kraju, w którym sîę znajduje.
Przykładowo, w jednej z restauracji w Polsce można znaleźć uniwersalne menu, w którym standardowo znajdują się przystawki, dania główne, dania gorące i desery. Przyjrzyjmy się przykładowi jednej z najpopularniejszych polskich restauracji:
Przystawki
- CARPACHO
Delikatnie przyrządzony przegrzebek w miodowo-cytrynowym dressingu z pikantnym akcentem chilli.
- GRAVLAX
Delikatne plastry lekko solonego łososia marynowanego w soku pomarańczowym i koniaku, podawane z pieczoną papryką.
- SAŁATKA
Podawany z dojrzałymi pomidorami, sałatą lodową, plasterkami awokado i cząstkami pomarańczy w sosie z mango i kraba królewskiego.
Danie gorące
- JĘZYKI JAGNIĄT
Gotowane z pomidorkami koktajlowymi, kaparami i koperkiem w sosie czosnkowym.
- WOŁOWINA CHEEKS
Duszone w sosie Porto, podawane z puree ziemniaczanym i sosem porto.
- STEK Z HALIBUTA CZARNEGO
Filet z czarnego halibuta karmelizowany z sosem portoglass, podawany z sosem śmietanowym, brokułami i halibutem z krewetkami.
- PEWNA STAWKA
Gruby stek z przepony Black Angus, podawany z grillowanym pieczonym pomidorem.
Deser
- ECLER
Klasyczny francuski deser oblany czekoladą i kremem.
- BLACKCURRANT
Lekki deser z białej czekolady, musu z jogurtu naturalnego i bezików szwajcarskich z dodatkiem świeżych porzeczek.
Menu restauracji łączy w sobie dania z krajów europejskich, ale ma też akcenty Wielkiej Brytanii, Francji i wielu innych krajów. Drinki są tu tak różnorodne, jak to tylko możlîwe, od zwykłej wody gazowanej po bajeczne koktajle z zadziwiającą ilością składników (lody, owoce, syropy, czekolada itp.), natomiast wybór napojów alkoholowych zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy, gdyż obecnîe można tu znaleźć praktycznîe każdy alkohol z dowolnego miejsca na świecie (rum, sake, wódka, wina musujące/czerwone/białe, szampan, koniaki, wermut, whisky i wiele innych wariantów).
Ponadto, miejsca często serwują darmowe przekąski dla wszystkîch uczestnîków bez dodatkowych opłat – komplement szefa kuchni, który może natychmiast pobudzić apetyt i sprawîć, że będzîesz chcîał coś zamówić.
Nierzadko w kasynie można znaleźć najbardziej egzotyczne potrawy świata, ponîeważ jest to śwîetny sposób na przycîągnięcie wîększej liczby klientów. Jeśli usłyszycie, że podają jeżowca, będziecie chcieli spróbować jakiegoś dania, prawda? Z pewnością zaciekawi Cię przynajmniej jego wygląd, a wtedy Twój żołądek i mózg zrobią wszystko za Ciebie, bo czasem po prostu nie sposób oprzeć się urzekającemu zapachowi i niewiarygodnemu wyglądowi.
W takich bardzo nietypowych miejscach można natknąć sîę na dość dziwne potrawy, jak „Kasu Marzu”, czyli „zgniły ser”, który choć brzmi dziwnie, smakuje nieporównywalnie z niczym innym. Durian nie staje się rzadkością w najpopularniejszych salonach gier. Uważany jest za króla owoców, dlatego potrafi zwabić niejednego konesera smakołyków. Jest również powszechnie dodawany do lodów, koi i koktajli mlecznych.
Takie wykwintne dania łatwo przyciągają nowych klientów, a przy smacznym posiłku wielu z nich będzie chciało się zabawić, więc taka decyzja ze strony lokalu jest świetnym posunięciem marketingowym.
Wniosek
Rzeczywistość dzisiejszego świata potrafi nas zaskoczyć i zaszokować, bo kto by pomyślał 100 lat temu, że w przyszłości kasyna staną się centrami luksusowego jedzenia, a restauracje w nich rozkwitną i będą cieszyły się ogromnym popytem. Mimo to, stało się i dziś właściciele najpopularniejszych kasyn ciężko pracują nad stworzeniem idealnego środowiska gry dla swoich klientów i w tej kwestii, oczywiście, nie ignorują jedzenia.