Jogurtowiec z leśnymi owocami to pyszny deser bez pieczenia. Wystarczą pokruszone ciastka na spód, spora porcja greckiego jogurtu, galaretka i owoce. Jogurtowiec to orzeźwiające ciasto przypominające sernik na zimno. Często zamiast jogurtu używam zwykłego twarogu jak np. w tym przepisie na tort serowy. Jeśli już się zdecyduję przygotować jogurtowiec to zawsze używam gęstego jogurtu. Robię również domową galaretkę owocową. Jogurtowiec to smaczny deser! Polecam!
Jogurtowiec
Składniki:
2 ciasta o średnicy 20 cm
Masa jogurtowa
800 g greckiego jogurtu
5 łyżeczek żelatyny w proszku
50 ml wody
100 ml śmietanki lub mleka
80 g cukru
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
2 łyżki soku z cytryny
Spód ciasteczkowy
150 g czekoladowych ciastek
100 g rozpuszczonego masła
Galaretka owocowa
400 g mieszanych owoców, u mnie jagody, maliny, porzeczki
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki wody
4 łyżki cukru
3 łyżki pistacji, grubo pokrojonych
Pokrusz ciastka i wymieszaj z rozpuszczonym masłem. Wylep masą spody foremek, przykryte papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki. W między czasie przygotuj masę jogurtową. Zalej żelatynę wodą i odstaw do napęcznienia na 15 minut. Zagotuj śmietankę lub mleko z cukrem. Zestaw z ognia i dodaj napęczniałą żelatynę. Mieszaj aż żelatyna się rozpuści, a następnie ostudź. Zmiksuj jogurt z wanilią i sokiem z cytryny. Miksuj dalej wlewając mieszankę żelatyny ze śmietanką. Rozdziel masę na słodzone spody, przykryj folią i wstaw do lodówki.
Przygotuj galaretkę. Namocz żelatynę w wodzie. 300 g owoców zagotuj z cukrem, a następnie dodaj rozpuszczoną żelatynę. Ostudź galaretką i kiedy zacznie krzepnąć dodaj resztę owoców i wylej galaretkę na ciasto. Wstaw do lodówki. Galaretka jest jedynie lekko ścięta. Całość posyp pistacjami.
7 komentarzy
Gosiu ale wspaniałe deserki :-)
Dziękuję
Podkradam jeden przepyszny jogurtowiec – dziś mam fatalny dzień i muszę się pocieszyć czymś smakowitym :)
O Ty biedna!
ale pyszności!!!
Czy na blachę 26cm zostaną te same proporcje?
Tak, będą tylko wyższe