Już niedługo sezon na grillowanie, a mi po głowie chodzi grill gazowy. Uwielbiam grillowanie! Noszę się z zamiarem kupienia nowego grilla już od kilku lat i nawet myślałam o gazowym. Więc jak działa grill gazowy? Czy gaz jest bezpieczny? Odpowiedzi na pytania znajdziecie w poniższym artykule.
Jaki gaz do grilla gazowego
Sezon na grillowanie lub obiegowo sezon na grilla powolnymi krokami zbliża się do naszych ogrodów, i już kusi pierwszym włączeniem i zaserwowaniem grillowanych potraw na tarasie. Gdy rozważamy tylko grillowanie na gazie i stoimy przed dylematem zakupu grilla gazowego, pojawiają się pytania, czy jest on bezpieczny i jakim gazem jest zasilany? Każda gazowa, domowa kuchenka jest zasilana gazem ziemnym, więc też i grill gazowy może być na stałe podpięty do tej samej instalacji gazowej. Jest to rozwiązanie rzadkie, ale stosowane w przypadku kiedy grill gazowy ma stałe, określone miejsce na tarasie. W instalacje wpina się dodatkowo zawór odcinający, dający możliwość wymontowania grilla i postawienia go tymczasowo na przykład w ogrodzie, gdzie można grillować blisko strefy imprez i biesiad ogrodowych.
Najczęściej jednak do grilla gazowego dopinamy butlę gazową 11 kg z mieszaniną propan-butan, którą można w momencie zużycia wymienić w punktach serwisowych lub najzwyczajniej na stacji benzynowej. Od razu rodzi się uzasadnione pytanie: jaka butla do grilla gazowego? Najczęściej instaluje się butlę stalową o pojemności 27 litrów, z napełnieniem 11-sto kilowym, która może służyć przez 12-ście godzin grillowania, mając na uwadze, że przeciętny grill gazowy zużywa około 800-900 gramów gazu na godzinę. Oznacza to nie mniej i nie więcej, że nawet jedna butla gazowa wystarczy na cały sezon grillowania. Grille sprzedawane na rynku posiadają już wmontowany, dostosowany do parametrów obowiązującego ciśnienia gazu reduktor. W przypadku gdy dany grill nie posiada reduktora można go zamontować dosyć łatwo, a koszt reduktora jest rzędu 20 złotych, natomiast zestaw przyłączeniowy kosztuje nieznacznie więcej. Butla do grilla gazowego stawiana jest w budowanych szafkach grilla jako kompaktu, które znakomicie spełniają funkcje maskującą.
Topowe marki grillowe jak Broil King mają w swoim wyposażeniu przystosowane rozmiarem szafki na butle
11-kilogramowe. Nie wszystkie jednak marki grilli albo ich modele spełniają taki wymóg , gdyż projektowane są zwykle na wymogi obowiązujące w innych krajach, gdzie z kolei rozpowszechnione są butle 5-cio kilowe i dużo mniejsze. Ale i z tym problemem poradziły sobie niektóre topowe marki grilli, jak na przykład marka Weber, która do wszystkich modeli Spirit zainstalowała perforowaną, wpisującą się znakomitym designem do kompaktu, osłoną na butle 11-sto kilogramowe.
Mankamentem stalowych butli gazowych, najbardziej rozpowszechnionych, jest ich masa blisko
11 kg-mów (niektóre źródła podają 10,2 kg) . Problem ten poniekąd rozwiązuje konkurencyjna firma Amerigas przez wprowadzenie na rynek butli Nano o ciężarze 6,6 kg (a wiec przeszło 40% lżejszych od tych standardowych), które na stacjach serwisowych lub na stacjach benzynowych mają także rozwiniętą sieć wymiany.
W aspekcie odpowiedzi na pytania jaka butla do grilla gazowego i jaki gaz do grilla gazowego można wspomnieć o butlach gazowych 10 kg z wypełnieniem propanu. Propan jest niestety nieznacznie droższy od mieszanki propan -butan, ale ma swoją specyfikę własności, tam gdzie mieszanka propan-butan się nie sprawdza. W miejscach gdzie grillowanie jest masowe w restauracjach, imprezach grillowych, biesiadach i odbywa się na dużych grillach o dużej mocy grzewczej, a wiec pobór gazu jest ciągły i znaczny, najlepiej sprawdza się butla z propanem, gdyż zastosowanie butli z mieszanką skutkuje szronieniem i złą wydajnością zużycia. Ponadto, gdy grillowanie odbywa w okresie jesienno-zimowym, lub zimowo-wiosennym kiedy temperatura jest poniżej zera zalecana jest butla z propanem, nawet przy niskich poborach gazu. Wynika to z właściwości samego propanu, który posiada zdolność do odparowania w niskich temperaturach. Stosowanie butli propan –butan w niskiej temperaturze, skutkuje niewspółmierną wydajnością i większym kosztem , bowiem w takiej sytuacji propan się zużywa a butan niezużyty pozostaje w butli.
Autorem artykułu jest sklep online z grillami 4 prestige.
9 komentarzy
Uwielbiam grilla :) Dawno nie miałam okazji jeść czegoś z takiego prawdziwego grilla (patelnia grillowa się nie liczy :P ).
No niestety patelnia grillowa to nie to samo…ale z braku laku…
ja już nie mogę się doczekać ;)
Czy niedługo to kwestia tego,gdzie się mieszka.U mnie w środę będzie 20 stopni,więc można zaczynać.Tyle,że ja się boję grillowanego mięsa i nie jem…
Ale masz super!
Oj tak.. ja nie mogę się doczekać………
Zapraszam na mój blog – http://kuchennespojrzenie.blogujaca.pl/
Z tym niedługo to mam wątpliwości, ale ja czekam z utęsknieniem. Park, grill i przysmaki, za to uwielbiam wiosnę i lato :)
W zeszłym roku pierwszy raz grillowaliśmy w połowie marca…Może będzie powtórka w tym roku
Ja właśnie w tym sezonie nie bardzo mogłam sobie pozwolić na grilla bo byłam na diecie ale kiełbaski zastąpiłam kurczakiem. Jakoś trzeba było ten okres uczcić.