Kamut – z czym to się je?

Wiecie co to jest kamut? To starożytny rodzaj pszenicy, charakteryzujący się delikatnym, orzechowym posmakiem. Kamut pszenica coraz częściej pojawia się w przepisach jako dodatek do sałatek lub zamiennik ryżu i kasz. Bardzo lubię kamut przede wszystkim za to, że łatwo go przyrządzić. Wystarczy ugotować ziarna ew lekko osolonej wodzie i dodać do sałatki. Jak dla mnie kamut to rewelacja właśnie jw pożywnej sałatce.

Ostatnio często przyrządzam sałatki z kamut, a że sezon na dynię się zaczął przygotowałam dla Was przepis na kolorową sałatkę z pieczonej dyni, granatu, halloumi i kamut. Sałatka jest pyszna i zdrowa. Uwielbiam sałatki o każdej porze roku. Jesienią dominują u mnie sałatki z dynią z różnymi dodatkami. Do przygotowania tej sałatki użyłam hokkaido. Ta dynia świetnie pasuje z kamut i resztą składników. Poza tym jest to dynia na jeden raz. Hokkaido należy do jednych z mniejszych jadalnych dyni.

Oczywiście ziarna pszenicy kamut można stosować zamiast ryżu do jakiegoś sosu czy gulaszu. Uwielbiam jej delikatnie orzechowy smak. Spróbujcie sami. Na pewno ją polubicie!

kamut pszenica salatka dynia przepis codojedzenia

Sałatka z kamut i pieczoną dynią

4 porcje

Składniki:

200 g sałatkowego miksu

1 dynia hokkaido, ok. 1,2 kg

2 łyżki oliwy

1 łyżeczka soli morskiej, gruboziarnistej

125 g halloumi

80 g pszenicy kamut

2 łyżki pestek dyni

1 mały granat

Dressing

1 łyżka miodu

1 łyżka winnego octu

3 łyżki oliwy

1 łyżka soku z cytryny

szczypta soli i czarnego pieprzu

½ łyżeczki suszonych ziół prowansalskich

dynia kamut przepis codojedzenia blog kulinarny

Dynię pokrój na kawałki. Usuń pestki z gniazdkami i umieść w żaroodpornym naczyniu. Skrop oliwą  i posyp solą morską. Piecz w piekarniku nastawionym na 180ºC przez 30 minut. Do małego garnka wlej wodą, wsyp 1 łyżeczkę soli i zagotuj. Wsyp ziarna pszenicy do gotującej się wody i gotuj przez 12 minut. Ugotowaną pszenicę odcedź. Halloumi pokrój na kawałki, grilluj lub smaż na patelni. Przygotuj półmisek. Ułóż na nim sałatę, następnie dynię i ser halloumi. Dodaj ostudzony kamut i lekko przemiszaj. Upraż pestki dyni i posyp nimi sałatkę. Na koniec wybierz pestki z połówek granatu i posyp nimi sałatkę. Wszystkie składniki na dressing umieść w małym słoiczku, zakręć i mocno wstrząśnij. Polej sałatkę dressingiem przed podaniem. Smacznego!

 

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *