Kanapki zapiekanki z grzybami i szparagami

Kanapki zapiekanki mogę jeść codziennie. Przypominają pizzę choć pizzą nie są. Po prostu łatwe do przyrządzenia kanapki zapiekanki. Można je przyrządzić na wiele sposobów w zależności na co mamy ochotę. Sezon na szparagi w pełni, więc u mnie kanapki zapiekanki z grzybami i szparagami pojawiają się przynajmniej raz w tygodniu. Nic dziwnego, bo kanapki zapiekanki są smaczne. Idealne na majówkę. Świetne do białego wina!

kanapki zapiekanki

Zawsze, kiedy mam niespodziewanych gości przyrządzam kanapki zapiekanki. To moje typowe wiosenne danie, które serwuję na kolację jak i przyjęcia w małym gronie. Nadzienie na kanapki jest przysłowiową kropką nad „i”. Szparagi, grzyby i porcja dobrego sera…Tak niewiele trzeba aby zrobić pyszne jadło. Zdradzę Wam, że to samo nadzienie można wykorzystać do pizzy.

szparagi przepis

szparagi przepis

Kanapki zapiekanki

Składniki:

na 6 kanapek

200 g brązowych i białych pieczarek

250 g szparagów

½ czerwonej cebuli

2 łyżki szczypiorku

¼ łyeczki suszonego tymianku

100 g żółtego sera

suszone płatki chili do posypania

50 ml oliwy z oliwek

6 kromek pszennego chleba

1 łyżka masła

kanapki przepis szparagi

Kromki chleba posmaruj oliwą i podpiecz w piekarniku lub w opiekaczu. Odetnij kłosy szparagów. Resztę szparagów pokrój drobno i obgotuj w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty. Odcedź i opłukaj zimną wodą. Cebulę i grzyby pokrój w kostkę i usmaż na maśle. Dodaj obgotowane szparagi i kłosy. Dopraw szczypiorkiem, solą, pieprzem i tymiankiem. Smaż jeszcze przez 2 minuty. Rozłóż farsz na kanapki, posyp utartym serem i zapiecz kanapki w piekarniku do rozpuszczenia sera. Wyjmij i posyp resztą szczypiorku i chili. Smacznego!

 

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *