Jak przyrządzić karkówkę na obiad?

Zapraszam na kolejny przepis na karkówkę. Tym razem jest to karkówka w pomidorach. Jest to danie, które niedawno jadłam ale z inną wieprzowiną. Karkówka w pomidorach to karkówka z suszonymi pomidorami z zalewy. Takie pomidory mają mocno intensywny smak. Dosłownie kilka plasterków nadało cudowny smak sosowi.

karkówka w pomidorach

Trafiłam na chudą karkówkę, bo nie lubię kiedy jest mocno przerośnięta. Lekko przerośniętą wolę na grilla. Sos z karkówki jest pyszny i świetnie pasuje do ziemniaków, karmelizowanej marchewki i groszku. Właściwie tak przyrządzoną karkówkę możecie jeść nawet z kaszą lub ryżem.

karkowka_przepis_codojedzenia_blog

Karkówka w pomidorach

na 4- 6 porcji

Składniki:

1,2 kg karkówki bez kości

1 duża cebula

3 ząbki czosnku

8 suszonych pomidorów w zalewie z oliwy

30 g masła

½ łyżeczki czarnego pieprzu

¼ łyżeczki selera w proszku

1 liść laurowy

½ łyżeczki czerwonej papryki w proszku

1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich

300 ml gorącej wody

50 ml śmietanki

sól do smaku

2 łyżki natki pietruszki, grubo pokrojonej

karkówka w pomidorach codojedzenia

Rozgrzej masło na patelni. Pokrój karkówkę na cienkie kotlety, oprósz solą i pieprzem. Zrumień kotlety na maśle i przełóż do garnka z nie przywierającym dnem. Pokrój cebulę w kostkę, czosnek w plasterki i zeszklij na tej samej patelni po czym dodaj do mięsa wraz z suszonymi pomidorami, przyprawami, liściem laurowym i wrzątkiem. Zagotuj i gotuj na małym ogniu przez godzinę. Mięso powinno być bardzo miękkie. Dodaj śmietanę i zagotuj sos. Przed podaniem posyp natką pietruszki. Podaj karkówkę z ziemniaczanym puree, groszkiem i karmelizowaną marchewką. Smacznego!

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *