Zapraszam na kolejny przepis na karkówkę. Tym razem jest to karkówka w pomidorach. Jest to danie, które niedawno jadłam ale z inną wieprzowiną. Karkówka w pomidorach to karkówka z suszonymi pomidorami z zalewy. Takie pomidory mają mocno intensywny smak. Dosłownie kilka plasterków nadało cudowny smak sosowi.
Trafiłam na chudą karkówkę, bo nie lubię kiedy jest mocno przerośnięta. Lekko przerośniętą wolę na grilla. Sos z karkówki jest pyszny i świetnie pasuje do ziemniaków, karmelizowanej marchewki i groszku. Właściwie tak przyrządzoną karkówkę możecie jeść nawet z kaszą lub ryżem.
Karkówka w pomidorach
na 4- 6 porcji
Składniki:
1,2 kg karkówki bez kości
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
8 suszonych pomidorów w zalewie z oliwy
30 g masła
½ łyżeczki czarnego pieprzu
¼ łyżeczki selera w proszku
1 liść laurowy
½ łyżeczki czerwonej papryki w proszku
1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
300 ml gorącej wody
50 ml śmietanki
sól do smaku
2 łyżki natki pietruszki, grubo pokrojonej
Rozgrzej masło na patelni. Pokrój karkówkę na cienkie kotlety, oprósz solą i pieprzem. Zrumień kotlety na maśle i przełóż do garnka z nie przywierającym dnem. Pokrój cebulę w kostkę, czosnek w plasterki i zeszklij na tej samej patelni po czym dodaj do mięsa wraz z suszonymi pomidorami, przyprawami, liściem laurowym i wrzątkiem. Zagotuj i gotuj na małym ogniu przez godzinę. Mięso powinno być bardzo miękkie. Dodaj śmietanę i zagotuj sos. Przed podaniem posyp natką pietruszki. Podaj karkówkę z ziemniaczanym puree, groszkiem i karmelizowaną marchewką. Smacznego!
5 komentarzy
Wyglada znakomicie:) bedize proba w weekend:)
Taką karkóweczkę chętnie bym zjadła :)
Polecam!
Karkóweczka wygląda znakomicie, chętnie i ja bym się skusił na jej kawałek ;)
Super!