Klopsiki to takie komfortowe danie, łatwe do przyrządzenia, idealne na lunch do pracy czy jak u mnie na niedzielny obiad. Klopsiki podaję zazwyczaj do gryczanej kaszy, ziemniaków, czy ryżu. Dzisiaj klopsiki z rozmarynem w sosie śmietankowym. Zaczynam zaopatrywać się w zioła, które mam zamiar hodować na balkonie. Zaczęłam od rozmarynu , bo ten niewybredny, a i słońca aż tyle mu nie potrzeba. Mam nadzieję, że będzie mi pięknie rósł, a tym czasem postanowiłam wykorzystać go do dzisiejszego obiadu. Dzięki rozmarynowi klopsiki i sos zyskały dużo na smaku.
Klopsiki z rozmarynem w sosie śmietankowym
Składniki:
na 5-8 porcji
1 kg mielonego, u mnie 50/50 wieprzowo wołowe
1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
1 średnia cebula, drobno pokrojona
2 ząbki czosnku
2 dl śmietanki
1 jajko
sól i pieprz do smaku
Sos śmietankowy
1 mała cebula
2 łyżki mąki
1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
100 g wędzonego boczku, cienko pokrojonego
300 ml bulionu, u mnie warzywny
250 ml słodkiej śmietany
sól do smaku
po szczypcie czarnego pieprzu, cytrynowego pieprzu, płatków wędzonej papryki
Nastaw piekarnik na 225ºC na termoobieg lub 250ºC bez termoobiegu. Wszystkie składniki na klopsiki wymieszaj na farsz. Wyłóż blaszkę pergaminem. Z farszu uformuj około 25 klopsików i ułóż na blasze. Włóż klopsiki do nagrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut.
Przygotuj sos. Zrumień boczek na patelni i przełóż do miseczki. Na wytopiony tłuszcz wrzuć cebulę i rozmaryn. Zeszklij cebulę, a następnie dodaj mąkę i smaż przez minutę. Dodaj bulion i śmietanę. Dopraw sos solą i przyprawami i zagotuj. Do przyrządzonego sosu dodaj teraz boczek, klopsiki i wymieszaj. Podawaj na gorąco z kaszą, ziemniakami lub ryżem
3 komentarze
Cudowne te klopsiki :)
uwielbiam takie obiadki z klopsikami w roli głównej
Super