Kofte z jagnięciny… Przygotowując dzisiejszy obiad podskakiwałam z radości jak marionetka. Jak ja lubię orientalne obiady! Porcja mielonej jagnięciny z aromatycznymi przyprawami smakuje niesamowicie. Jagnięcina czyli młoda baranina jest o wiele lepsza w smaku niż baranina. Dlatego bardziej przepadam za jagnięciną. Na baraninę kuszę się, kiedy wiem, że przyrządzał ją profesjonalista. Kofte z jagnięciny leży w zakresie moich kulinarnych umiejętności. Danie jest bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. Pyszny obiad na patyku. przygotowanie tego obiadu nie kończy się na mięsie. Ważne są również dodatki. Przygotowałam dip z ciecierzycy i pieczonej papryki, bulgur, plasterki zielonego ogórka i zieloną sałatkę z pietruszki i czerwonej cebuli. Właśnie dlatego lubię orientalną kuchnię, prosta i kolorowa.
Kofte z jagnięciny
Składniki:
na 4-6 porcji
1kg mielonego z jagnięciny
2 duże cebule
1 łyżeczka czerwonej papryki
1 łyżeczka zmielonego pieprzu
¾ łyżeczki chili w proszku
¾ łyżki soli
Dip z ciecierzycy
100 g ugotowanej ciecierzycy
1 pieczona papryka
1 łyżeczka świeżo zgniecionego kminu rzymskiego
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy
sól i pieprz do smaku
Sałatka
1 czerwona cebula
50 g liści pietruszki
Obierz cebulę i zetrzyj na tarce lub pokrój w kostkę i zmiksuj w malakserze. Do cebuli dodaj przyprawy, sól i wymieszaj z mieloną jagnięciną. Dokładnie wymieszane mięso wstaw do lodówki na dwie godziny. Namocz 16 drewnianych patyczków. Obklej patyczki mięsem i grilluj na patelni grillowej. Ja grillowałam na elektrycznym grillu około 4 minut, obracając kofta co pół minuty. Ugotuj bulgur na sypko. Upieczoną i oczyszczoną paprykę zmiksuj z ciecierzycą , oliwą i przyprawami. Warto uprażyć nasiona kminu i dopiero je zmiksować. Pietruszką pokrój grubo – użyj jedynie liście. Cebulę obierz i pokrój na cienkie plasterki. Wymieszaj pietruszkę z cebulą. Ułóż sałatkę na talerzu, a na wierzchu ułóż upieczone kofte. Podaj kofte z bulgur dipem, ogórkiem i sałatką.
15 komentarzy
Mnie jagnięcina niezbyt podchodzi, podobnie jak baranina, choć wiele zależy przy tych mięsach od sposobu przyrządzenia.
Kasiu, kwestia przyrządzenia. Młoda jagnięcina jest zawsze dobra…ale i tak zależy od przypraw i kucharza. Jak czuję, że już same mięso ma ostry zapach to nie kupuję, bo wiem, że stary baran….ha, ha…
ja bardzo lubię, ale u mnie ciężko dostać
Mówiąc szczerze będąc w Polsce jeszcze ani razu nie natrafiłam na jagnięcinę…Pomyśleć, że to tak dobry export…Ciekawe czy my wciąż tak dużo eksportujemy jak kiedyś, że na polskim rynku brak jagnięciny…
Na pewno smacznie doprawione:)
Prosto i smacznie!
Wieki nie jadłam jagnięciny! Może znów się przymierzę :)
Polecam!
Jak ja lubię takie dania :-)
Ja też Marzenko!
Ja osobiście nie bardzo przepadam za jagnięciną ale mój mąż to ją uwielbia :) super obiadek
Ja się nauczyłam jeść od mojego męża i chyba pierwszy raz jadłam właśnie w Szwecji
Wspaniałe mięsko ze świetnym dipem! A wszystko, jak zawsze u Ciebie, wygląda oszałamiająco :)
Dziękuję Kochana!
Często przyrządzam koftę z jagnięciny. Mam jednak problem z dostępnością tego pysznego mięsa, a do sklepu specjalistycznego mam daleko… Na szczęście znalazłam sklep online jagniecina.pl no i tam od jakiegoś czasu kupuję.