Kokosowe ciasteczka z czekoladą to szybkie ciastka do niedzielnej kawy. Ciastka na białkach, więc to kolejny smaczny przepis na wykorzystanie białek.
Zwłaszcza teraz w okresie przedświątecznym, kiedy mam niesamowity ruch w kuchni białka zawsze mi zostają. Tym razem wykorzystałam je do upieczenia ciasteczek. Kokosowe ciasteczka są podobne do kokosowych piramidek. Takie ciastka powstają u mnie bez żadnej okazji. Ot ubijam pianę, mieszam z wiórkami i gotowe. Ale święta to specjalna okazja, więc ciasteczka zabarwiłam na czerwono, polałam czekoladą i posypałam truskawkową posypką.
Kokosowe ciasteczka
24 ciastka
Składniki:
3 białka
90 g cukru
100 g kokosowych wiórków
50 g gorzkiej czekolady, 70% kakao
killa kropel czerwonego barwnika naturalnego
25 g rozpuszczonej czekolady
posypka z truskawek
Nastaw piekarnik na 200ºC lub 175ºC na termoobieg. Ubij białka na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj po łyżce cukru i barwnik. Kiedy piana będzie już sztywna i lśniąca dodaj kokosowe wiórki i utartą czekoladę. Wymieszaj. Napełnij cukierniczy rękaw masą i wyciśnij małe ciastka na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Piecz ciastka w nagrzanym piekarnika przez 10 – 15 minut. Wyjmij i ostudź. Rozpuść czekoladę. Polej ciastka i oprósz posypką. Użyłam posypki z suszonych truskawek.
„A może zakupy spożywcze przez internet? Zapoznaj się z rankingiem supermarketów online TopSpozywcze i zamów produkty na ten przepis bez wychodzenia z domu!”
7 komentarzy
ale fajne ;) takie choineczki
No właśnie, dopiero po ich upieczeniu skojarzyłam je z choinkami…
A te 24 ciastka w składnikach?
Składniki na 24 ciastka
No tak, niby proste do zrobienia, ale co z tego, jak u mnie będzie to wyglądać jak papka XDD Moje umiejętności w kwestii dekorowania są nie do… :/
Wyglądają bardzo świątecznie!
Dziękuję!