Zapewniam Was, że u mnie w domu nigdy nie słyszę, że znowu na obiad kotlety mielone. Za każdym razem staram się je robić trochę inaczej, żeby nam się nie znudziły. Wierzcie mi takie drobne wariacje jak dodanie innych niż zazwyczaj ziół, zielonego pieprzu zamiast czarnego, zmieniają smak mielonego, a Ty nie popadasz w stereotypy i za każdym razem masz super pyszny, odmieniony przepis na kotlety mielone.
Ja dzisiaj na odmianę usmażyłam kotlety mielone z boczkiem, a jako przystawkę podałam pieczone warzywa. Uwielbiam takie warzywa z mięsiwem, a jest w czym wybrać bo i pietruszka, selet, marchew, kalarepa no i oczywiście ziemniaki.
Więc kiedy moje warzywka zdobywały rumieńce w piekarniku, ja walczyłam z mielonymi na patelni. Jeszcze surówka z brukselki…ale o niej jutro. Jeśli lubicie mielone z sosem to polecam sos brązowy. Zapraszam na pyszny obiad dla dzieci i dorosłych!
Przepis na kotlety mielone z boczkiem i pieczonymi warzywami
Składniki:
na 10 kotletów mielonych
- 1 kg mielonego mięsa, u mnie wieprzowo wołowe
- 1 duża cebula
- 130 g boczku
- 1 jajko
- 50 ml wody
- 2 łyżki bułki tartej + kilka łyżek do obtoczenia
- 2 łyżki natki pietruszki posiekanej
- 1 łyżka soli, lub wedle smaku
- pieprz i mieszanka grillowa do smaku
- olej do smażenia
Pieczone warzywa
- 1 kg ziemniaków
- 4 marchewki
- 4 pietruszki
- 1 mały seler
- 1 kalarepa
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka świeżego tymianku,
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
- Obierz warzywa i pokrój, ziemniaki, kalarepę i seler w ósemki, a marchewkę i pietruszkę wzdłuż na pół. Skrop oliwą posól, popieprz, dodaj tymianek i wymieszaj. Piecz w piekarniku na 160ºC na termoobieg przez około 40 minut.
- Pół cebuli zetrzyj na tarce na najmniejszych dziurkach, a drugą połowę posiekaj drobno.
- Pokrój boczek w kostkę i stop na patelni w niskiej temperaturze. Kiedy boczek już zacznie się rumienić dodaj posiekaną cebulę i zeszklij ją.
- W misce umieść jajko, wodę, startą cebulę, przyprawy i tartą bułkę, poczekaj 5 minut aż bułka napęcznieje. Dodaj mielone mięso oral boczek z cebulą i pietruszkę. Zrób farsz, po czym formuj kotlety mielone, u mnie każdy około 100 g,obtocz w tartej bułce i smaż na rozgrzanym oleju po obu stronach.
- Podawaj kotlety mielone z pieczonymi ziemniakami, surówką i sosem.
2 komentarze
tanie i smaczne, to lubie! :)
apetyczne kotleciki. Ale fajny talerz masz ;))