Azjatycka kuchnia jest nie tylko smaczna ale również zdrowa, ze względu na małą zawartość tłuszczu i sposób przyrządzania, czyli woke. Oczywiście mowa tu o tajskim przepisie. Bardzo barwne jedzonko i szybkie do sprzyrządzenia, a jakie zapachy!
Imbir, olej sezamowy i limonka to składniki marynaty, której użyłam do zaprawy kurczaka. Tak przygotowane mięso jest gotowe do wokowania lub grilowania. Dzisiaj zdecydowałam się na grila, ale warzywa wrzuciłam do woka.
Składniki:
- 400 g piersi z kurczaka
- sok z 1 limonki
- 2 łyżki świeżego imbiru, startego
- 1 czerwone chilli, posiekane drobno
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 zielona cukinia
- 1 czerwona papryka
- 1 brokuł
- 2 łyżki czerwonej pasty curry
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 2 łyżki sosu sojowego (tajski, jasny)
Wykonanie:
- Zrób marynatę z soku limonki, chilii, imbiru i oleju sezamowego.
- Podziel kurczaka na mniejsze części i zalej natrzyj marynatą. Wstaw do lodówki na 3 godziny.
- Namocz drewniane szpikulce do grila.
- Ponabijaj kawałki kurczaka na szpikulce i griluj około 5 minut.
- Wlej olej do woku.
- Podziel warzywa na mniejsze kawałki.
- Na rozgrzany olej wrzuć drobno posiekany czosnek i cebulę. Wokuj chwilę, a potem dodaj czerwonej pasty curry.
- Na koniec dodaj resztę warzyw i wokuj. Warzywa muszą być chrupkie.
Podaj wok z ryżem lub ryżowymi nudlami.