Nasza rodzina jest w komplecie od kilku dni. Przyjechał do nas najstarszy syn ze Sztokholmu, więc dogadzam mu jak mogę. Biedny student nie jada często ryb, bo za drogo, więc dzisiaj na obiad był łosoś w koprze z młodymi ziemniakami. Rybę i ziemniaki piekę razem w piekarniku. Lubicie młode ziemniaki ze skórką? Takie pieczone są odlotowe! Całe danie okrasiłam obficie koprem. Uwielbiam koper z młodymi ziemniakami, uwielbiam łososia z koprem…Dodatkowo zrobiłam pyszny sos jogurtowy z koprem! Dobrego nigdy nie za dużo!
Przyrządzam łososia przynajmniej raz w tygodniu ale za każdym razem inaczej. Łosoś w koprze to moje standartowe danie latem. Piekę go w piekarniku lub na grillu. Podaję z sałatką, kaszą, ryżem lub ziemniakami.
Jest to idealny obiad na lato. Ryby jadamy często przez cały rok, a latem niemalże codziennie. Lubicie łososia?
Łosoś w koprze
Składniki:
na 5 porcji
800 g fileta z łososia
sól i czarny pieprz do smaku
3 łyżki kopru, pokrojonego
1 cytryna
1 kg ziemniaków
sól morska do smaku
2 łyżki oliwy
Sos koperkowy
4 łyżki majonezu, domowego
250 g greckiego jogurtu, 10%
2 łyżki kopru, pokrojonego
1 ząbek czosnku
sól do smaku
5 rzodkiewek
Zacznij od pieczenia ziemniaków. Ziemniaki umyj i pozbądź nadmiar skórki ocierając jeden o drugiego. Włóż do żaroodpornego naczynia. Skrop oliwą i posól morską solą. Wstaw do nagrzanego na 225ºC piekarnika na funkcję grilla lub na górę-dół z termoobiegiem. Piecz przez 25 minut. Rybę osusz papierowym ręcznikiem, posól i popierz. Ułóż rybę w żaroodpornym naczyniu obok ziemniaków. Pokrój cytrynę na grube plasterki i obłóż nimi rybę. Wstaw do piekarnika na 20 minut. Ryba powinna się błyszczeć w środku po przekrojeniu. Wtedy jest dobrze upieczona, a przy tym bardzo soczysta.
W międzyczasie przygotuj sos. Do miseczki wlej jogurt, dodaj koper, czosnek przeciśnięty przez praskę i majonez. Dopraw sos solą i wymieszaj. Podaj łososia z ziemniakami, sosem koperkowym i kilkoma plastrami rzodkiewki. Rzodkiewkę można dodać do sosu. Ja podałam luzem, bo moje dzieci nie lubią, a ja z mężem ścigamy się w jedzeniu.
12 komentarzy
Pyszny obiad, na pewno smakował :)
Uwielbiamy ryby!
Na takie danie to ja jestem chętna :) Zjadłabym z przyjemnością :)
Super!
Po prostu królewski obiad. Niebo.
Dzięki!
oj, nie pogardziłabym takim obiadem :) wygląda pyszni!
Dziękuję!
Łososia najbardziej lubię w pieprzu cytrynowym prosto z grilla :D
Gosiu, taki obiad to niebo w gębie! idealnie wpasowałaś łososia i koperek :) ja też lubię takie połączenia!
Łososia uwielbiam z pieprzem cytrynowym, który pewnie bym i tu dodała :) ale pysznie wygląda :)
Musi być ten łosoś bardzo aromatyczny z tym sosikiem :)