Magiczna tarta z kokosem…Uwielbiam to ciasto i choć nazywam je tartą, to sposób przyrządzenia zupełnie odbiega od tradycyjnej słodkiej tarty. Magiczna tarta przypomina magiczne ciasto. Podczas pieczenia ciasto dzieli się na trzy warstwy. Można wyróżnić cienki spód, kremowe nadzienie i chrupiący wierzch. Wszystkie składniki są zmiksowane i wylane do formy. Nie ma żadnego wałkowania, wyklejania formy ciastem, podpiekania, przygotowania nadzienia….Nie, wszystkie składniki są zmiksowane na jednolitą masę i wylane do natłuszczonej formy. Następnie ciasto zostaje poddane termicznej obróbce w piekarniku…Czary mary i tarta gotowa…
Jedno co musicie pamiętać aby foremka była szczelna, bo za nim ciasto się zetnie, to połowa zdąży wypłynąć. Magiczna tarta zniknęła szybko…Obiecuję, że nie miały w tym udziału nadprzyrodzone siły. Mojej rodzince bardzo smakowało ciasto. Każdy tylko dochodził i podjadał po kawałeczku. Szczęście, że zdążyłam zrobić zdjęcia!
Magiczna tarta
Składniki:
okrągła forma o średnicy 23 cm
1 puszka skondensowanego mleka, ok. 390
200 ml mleka
100 ml śmietanki kremówki
4 jajka
50 g mąki
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
50 g masła, temperatura pokojowa
50 g kokosowych wiórków lub wiórów do posypania
Nastaw piekarnik na 175ºC. Foremkę wysmaruj tłuszczem. Zmiksuj miękkie masło ze skondensowanym mlekiem. Dodaj resztę składników oprócz kokosowych wiórków i miksuj przez 2 minuty. Wylej ciasto do szczelnej formy. Uwaga, masa jest bardzo płynna i z nieszczelnej formy wycieka. Najlepiej użyj do wypieku foremki bez otwieranej obręczy. Posyp wierzch wiórkami i wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 30-40 minut. Moja tarta była gotowa po 30 minutach. Upieczone ciasto odchodzi lekko od brzegów. Lekko wyrasta ale opada po wyjęciu z piekarnika. Taka jego natura. Odstaw ciasto do ostudzenia i schłodź w lodówce, smakuje wtedy najlepiej.
Przepis na ciasto pochodzi ze szwedzkiego blogu Cookies and Sweets.
6 komentarzy
Wygląda fantastycznie! Bardzo oryginalne ciasto, zapisuję przepis :)
Polecam! Jest bardzo smaczne, nadzienie smakuje jak budyń
Kiedyś nasza siostra robiła jakieś podobne magiczne ciasto ale nie wyglądało tak przepysznie jak Twoje <3
Polecam dziewczyny!
świetna!! a magiczne ciasto bardzo lubię
Ja też!