Jak przrządzić makaron Mac & Cheese?

Makaron Mac & Cheese czyli makaron z sosem serowym można przygotować na wiele sposobów. Jak dla mnie to już wystarczy sam sos serowy i makaron, który jest bazą do innych dań, nie tylko z makaronem. Do sosu można wykorzystać rózne rodzaje serów. Zazwyczaj moje przepisy na sos serowy zawierają conajmniej dwa sery. Jaki ser użyję do sosu taki będzie jego smak.

W tym przepisie dominuje ser łagodny ser pleśniowy i ser cheddar. Nie muszę chyba dodawać, że taki sos serowy to mnóstwo kalorii. Dlatego jeśli wolicie nieco mniej tłusty sos to możecie użyć mleka krowiego lub mleka roślinnego lub pół na pół mleko ze śmietaną.

Makaron Mac & Cheese przepis codojedzenia

Jak wspomianiałam już sam sos serowy z makaronem to pyszne i pożywne danie w wersji bezmięsnej. Moje dzieci to typowi mięsożercy, więc danie wzbogaciłam o kiełbasę. Możecie wybrać ulubioną kiełbasę lub szynkę. Tym razem postawiłam na mortadelę. Jednakże nic nie szkodzi aby utrzymać to danie w wersji bezmięsnej i podać makaron  Mac & Cheese z jajkiem.

mac&cheese_kielbasa_ser_obiad_przepis

To danie można przygotować również z połędwiczkami. Mac and cheese z wieprzowymi polędwiczkami to idealne danie na niedzielny obiad.

Makaron Mac & Cheese

4 porcje

Składniki:

1 mała cebula

3 łyżki świeżego oregano + kilka listków do dekoracji

400 g kiełbasy, u mnie mortadela

1 łyżka masła

200 ml mleka

125 g sera pleśniowego, kremowego

100 g sera cheddar

50 g serka łaciate, naturalnego

1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego

sól do smaku

sosserowy_makaron_obiad_przepis_codojedzenia_blog_1

Makaron ugotuj w al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź, ale zachowaj szklankę wody od gotowania. W głębokiej patelni rozpuść masło i zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie pokrój w drobną korkę mortadelę i dodaj do cebuli. Smaż aż kiełbasa się zrumieni.

Następnie wlej mleko, dodaj serek łciate, pokruszony ser pleśniowy i utarty cheddar. Gotuj sos mieszając. Kiedy sos zacznie wrzeć zmniejsz temperaturę, dopraw solą, papryką, pieprzem i oregano. gotuj przez 5 minut. Po tym czasie dodaj makaron i wymieszaj z sosem. Jeśli sos jest za gęsty rozcieńcz go wodą od gotowania makaronu. Najlepiej dodawaj połyżce wody aż do uzyskania odpowiedniej gęstości. Pamiętaj, że jeśli zdejmiesz makaron z kuchni i schłodzisz przez kilka minut to zaczyna on lekko gęstnieć.

Podaj danie na dużym głębokim talerzu do makaronu z porcją sałatkowego miksu, posypane pokruszonym serem (opcjonalnie) i listkami oregano. Smacznego!

 

 

 

2 komentarze

  • Ulubione danie obiadowe moich dzieci :-) bardzo chętnie je jedzą, zwłaszcza po intensywnych zabawach na podwórku. Makaron w sosie serowym jest bardzo kaloryczny, dlatego nie przyrządzam go zbyt często. Poza tym od niedawana staramy się jeść zdrowiej, bo podczas pandemii przestaliśmy o to dbać jak dotychczas. Jednak danie bardzo smaczne i polecam przepis :-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *