Chodził za mną makaron, a ponadto dzisiaj w planie był szybki obiad. Miałam w lodówce brokuły i kalafior, paczkę cheddara, więc wymyśliłam brokułowo serowy sos na bazie beszamelu. Kalafiora upiekłam w piekarniku. Miałam zrobić makaron sama, ale kupiłam świeży w sklepie, bo czasowo nie wyrobiłam. Totalna łatwizna, a rozkosz dla podniebienia niesamowita. Oto przepis:
Makaron z brokułowym sosem i kalafiorem
Składniki:
na 5 porcji
350 g makaronu, u mnie świeże tagliate
1 brokuł
1 kalafior
1 łyżeczka płatków chili i 2 łyżki oliwy do kalafiora
600 ml mleka
200 ml śmietanki, u mnie kremówka
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego tymianku
50 g masła
2 ½ łyżki mąki
150 g cheddara
sól i pieprz do smaku
2 łyżki prażonych migdałów do posypania
Kalafiora podziel na różyczki, posól i wymieszaj z chili i oliwą.Upiecz lub ugrilluj w piekarniku na 200ºC przez około 25 minut. Na suchej patelni zrumień lekko mąkę, dodaj masło po czym mleko stale mieszając, aby się nie porobiły kluski. Kiedy sos zacznie gęstniej dodaj brokuł podzielony na różyczki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Gotuj sos na małym ogniu bez pokrywki przez 15 minut. Dodaj rozdrobniony cheddar, tymianek i śmietankę, dopraw solą i pieprzem.
Ugotuj makaron al dente i wymieszaj z sosem i częścią pieczonego kalafiora. Resztę kalafiora wraz z prażonymi migdałami posyp danie.
6 komentarzy
ale smaczna propozycja :)
Dziękuję Lena!
Pyszne ,ale dodawania kremówki do dań obiadowych nie zrozumiem nigdy .Dlaczego?
Bo kremówka się nie oważy. Poza tym unikam produktów typu margaryny czy tłuszczowych tzw. light. Kazeina zawarta w produktach wysoko tłuszczowych jest łatwiej przyswajalna niż w produktach light…Mogłabym tu pisać i pisać…
Obłędne! Uwielbiam te warzywa, a w tym sosie…och, pyszności :)
bardzo smacznie wygląda