Pomidorowe pesto, smażony bakłażan i makaron

Jestem fanką pesto i bardzo lubię również pomidorowe pesto! Dlatego dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na prosty makaron z pomidorowym pesto. Makaron z pesto to jest najprostsze danie, z którym każdy sobie poradzi. Oczywiście najlepiej smakuje jeśli pesto jest własnym rękodziełem. Makaron wymieszany z pesto można połączyć z czym się tylko da. Polecam smażony bakłażan i kozi ser. Jest to bardzo smaczne danie z makaronem idealne do lampki czerwone wina.

makaron_z_pesto_przepis

Mój małżonek uwielbia to danie. Jest w nim wszystko co lubi, a więc suszone pomidory, bakłażan i kozia feta. Pomidorowe pesto ma bardzo fajny słodki smak, który świetnie komponuje się ze słonym serem. Suszone pomidory są bardzo smaczne, a pesto z nich zmiksowane świetnym dodatkiem do dań makaronowych jak makaron z pomidorowym pesto, bakłażanem i feta.

makaron z pomidorowym pesto

Zainteresował mnie fakt ile nazw ma bakłażan. Znam go jako oberżynę i oczywiście nazwę angielską i szwedzką ale nie wiedziałam, że nazywa go się również gruszką i miłosną i psianką podłużną. Ta ostatnia wskazuje, że roślina należy do roślin psiankowatych.

Makaron z pomidorowym pesto

Składniki:

na 2 porcje

150 g makaronu, np. linguine, waga sucha

300 g bakłażana, średniej wielkości

50 g koziego sera typu feta

wiórki parmezanu do smaku

6 listków świeżej bazylii

kilka listków natki pietruszki

Pomidorowe pesto

8 suszonych pomidorów  w zalewie

1 łyżka kaparów w zalewie

2 ząbki czosnku

25 g włoskich orzechów

4 łyżki oliwy

2 łyżki utartego parmezanu

sól do smaku

makaron_przepis_pesto

Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź. Zmiksuj pesto z podanych składników. Jeśli jest za gęste wlej więcej oliwy lub wody. Kupuję suszone pomidory w zalewie z kaparami i te dodałam do pesto. Na koniec dopraw pesto solą i wymieszaj z odcedzonym makaronem. Bakłażana pokrój na talarki o grubości 1 cm, posól i odstaw na 15 minut. Odciśnij nadmiar wody i usmaż bakłażana na patelni. Dodaj bakłażana do makaronu wraz z pokruszonym kozim serem i pokrojonymi ziołami. Delikatnie wymieszaj i nałóż na talerze. Dodatkowo posyp wiórkami parmezanu. Smacznego

 

 

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSparaSparaSpara

SparaSparaSparaSparaSparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

21 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *