Pomidorowe pesto, smażony bakłażan i makaron

Jestem fanką pesto i bardzo lubię również pomidorowe pesto! Dlatego dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na prosty makaron z pomidorowym pesto. Makaron z pesto to jest najprostsze danie, z którym każdy sobie poradzi. Oczywiście najlepiej smakuje jeśli pesto jest własnym rękodziełem. Makaron wymieszany z pesto można połączyć z czym się tylko da. Polecam smażony bakłażan i kozi ser. Jest to bardzo smaczne danie z makaronem idealne do lampki czerwone wina.

makaron_z_pesto_przepis

Mój małżonek uwielbia to danie. Jest w nim wszystko co lubi, a więc suszone pomidory, bakłażan i kozia feta. Pomidorowe pesto ma bardzo fajny słodki smak, który świetnie komponuje się ze słonym serem. Suszone pomidory są bardzo smaczne, a pesto z nich zmiksowane świetnym dodatkiem do dań makaronowych jak makaron z pomidorowym pesto, bakłażanem i feta.

makaron z pomidorowym pesto

Zainteresował mnie fakt ile nazw ma bakłażan. Znam go jako oberżynę i oczywiście nazwę angielską i szwedzką ale nie wiedziałam, że nazywa go się również gruszką i miłosną i psianką podłużną. Ta ostatnia wskazuje, że roślina należy do roślin psiankowatych.

Makaron z pomidorowym pesto

Składniki:

na 2 porcje

150 g makaronu, np. linguine, waga sucha

300 g bakłażana, średniej wielkości

50 g koziego sera typu feta

wiórki parmezanu do smaku

6 listków świeżej bazylii

kilka listków natki pietruszki

Pomidorowe pesto

8 suszonych pomidorów  w zalewie

1 łyżka kaparów w zalewie

2 ząbki czosnku

25 g włoskich orzechów

4 łyżki oliwy

2 łyżki utartego parmezanu

sól do smaku

makaron_przepis_pesto

Makaron ugotuj al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź. Zmiksuj pesto z podanych składników. Jeśli jest za gęste wlej więcej oliwy lub wody. Kupuję suszone pomidory w zalewie z kaparami i te dodałam do pesto. Na koniec dopraw pesto solą i wymieszaj z odcedzonym makaronem. Bakłażana pokrój na talarki o grubości 1 cm, posól i odstaw na 15 minut. Odciśnij nadmiar wody i usmaż bakłażana na patelni. Dodaj bakłażana do makaronu wraz z pokruszonym kozim serem i pokrojonymi ziołami. Delikatnie wymieszaj i nałóż na talerze. Dodatkowo posyp wiórkami parmezanu. Smacznego

 

 

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSparaSparaSpara

SparaSparaSparaSparaSparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

21 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *