Koleja propozycja na szybki obiad– pasta. Od dawna przymierzałam się zrobić sos do makaronu na bazie tuńczyka, pomidorów i ziół . Właśnie niedawno jadłam u znajomych makaron z sosem z tuńczyka, który mi bardzo smakował. Postanowiłam więc sama taki sos ugotować.
Ta potrawa zresztą jak prawie każdy makaron z sosem jest szybka do zrobienia, a większość produktów do niej znajdzie się w każdej spiżarni. Obiad czy kolacja wybierzcie sami.
Przepis na makaron z sosem z tuńczyka
Składniki:
na 5 porcji:
- 2 puszki tuńczyka z puszki w oleju
- 2 ząbki czosnku
- 3 anchois
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka płatków chili
- 2 puszki pokrojonych pomidorow (400g)
- 250 g makaronu, waga sucha
- 2 dl parmezanu, drobno startego
- ½ łyżeczki suszonego estragonu
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
Wykonanie:
- Wrzuć tuńczyka podzielonego na małe kawałki na patelnie z odrobiną oleju. Posyp płatkami chili i suszone oregano i dodaj rozgniecione sardele (anchois).
- Smaż wszystko przez 2 minuty, następnie wlej zmiksowane pomidory.
- Gotuj sos pod pokrywką przez 15 minut.
- Ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedz .
- Wyrzuc makaron do głębokiej, szerokiej miski i posyp suszonym estragonem i startym parmezanem. Wlej sos do makaronu i wymieszaj wszystko razem. Niech makaron postoi 2 minuty, aby wciągnął sos.
Podawaj makaron posypany dodatkowo parmezanem i listkami świeżego oregano.
O, muszę sobie go na dniach zrobić. :) Makaron i tuńczyk to jedno z moich ulubionych połączeń. Pysznie wygląda.
jak dla mnie bomba ! mniam
Widzę ,że nie tylko ja miałam ochotę dzisiaj na makaron z tuńczykiem:)