Klopsiki z kurczaka, groszku i feta

Dzisiaj przyrządziłam malutkie klopsiki z kurczaka, groszku i feta. Mało tego, doprawiłam je kolendrą i miętą. Tak mnie jakoś wzięło…Malutkie klopsiki są mięciutkie, aromatyczne i świetnie pasują do spaghetti i pomidorowego sosu. Są naprawdę małe ale przyrządza się je szybko. Właściwie te klopsiki z kurczaka można jeść z czym popadnie. Jutro przedstawię Wam inną wersję podania. Na pewno się przyda, bo pewnie tak jak ja gotujecie czasami obiady na dwa dni, więc warto je urozmaicić dodatkami. Dzisiaj jedliśmy je z makaronem, jutro…Zobaczycie jutro! Malutkie klopsiki z kurczaka smażę bardzo krótko, bo mielone mięso z kurczaka szybko robi się gumowate. Dodatek groszku, ziół i feta do farszu spulchnił je. Ale i tak smażyłam krótko.

malutkie klopsiki z kurczaka

malutkie klopsiki na obiad

Malutkie klopsiki z kurczaka

Składniki:

4-6 porcji

500 g mielonego z kurczaka

150 g zielonego groszku, mrożonego lub świeżego

100 g feta owczej

2 ząbki czosnku, duże

mały pęczek świeżej kolendry

mały pęczek świeżej mięty pieprzowej

sól i pieprz do smaku

masło do smażenia

Sos pomidorowy

1 puszka pokrojonych pomidorów

2 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka octu balsamicznego

sól i pieprz do smaku

Dodatkowo

250 g spaghetti

2 dymki

1 łyżka oliwy

klopsiki przepis kurczak

Groszek blanszuj przez 3 minuty w lekko osolonej wodzie. odcedź i opłukaj zimną wodą. Wrzuć do malaksera. Dodaj pokrojoną kolendrę i miętę oraz pokruszoną feta. Zmiksuj. Przełóż masę na miskę, dodaj mięso i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj na farsz. Farsz będzie luźny ale taka jego natura. Mielone z kurczaka szybko się smażą i trzeba uważać aby nie były suche. Rozgrzej masło. Z farszu zrób około 40 klopsików. Smaż porcjami, ruszając patelnią aby się równomiernie zrumieniły.  Ugotuj sos. Pomidory wlej do garnka, dodaj drobno pokrojony czosnek, przyprawy i dopraw solą. Wlej ocet balsamiczny i gotuj sos na małym ogniu aż zgęstnieje. Wtedy nabierze mocno pomidorowego smaku. Ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Na patelni zeszklij pokrojone uprzednio dymki i wymieszaj z makaronem. Przełóż makaron na talerze i polej sosem. Na wierzchu ułóż klopsiki. Smacznego!

 

SparaSpara

SparaSpara

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.