Klopsiki sprzyjające klimatowi

Jak chronić klimat? Okazuje się, że trzeba zmienić żywieniowe nawyki i zmniejszyć konsumpcję mięsa nawet do 300 gramów tygodniowo. Stąd dzisiaj proponuję przepis na mięsne klopsiki sprzyjające klimatowi. Co prawda są to klopsiki wciąż mięsne ale jedną trzecią mięsa zastąpiłam bakłażanem i fasolą.

mięsne klopsiki blog kulinarny

Bardzo lubię mieszać mięso z warzywami, dlatego tego typu klopsiki przyrządzam często w różnych odsłonach. Jednakże lubię mięso i nie wyobrażam sobie z niego zrezygnować.

klopsiki_przepisy_blog_kulinarny_codojedzenia

Raport ONZ z sierpnia tego roku głosi, że ludzkość musi kategorycznie zmienić styl życia i ograniczyć mięso w codziennej diecie. W zamian mięso należy zastąpić produktami pochodzenia roślinnego. Czy ograniczając mięso w diecie można uratować klimat i naszą planetę? Każdy ma swoje zdanie na temat jedzenia mięsa. Lubię potrawy z mięsa głównie sosy i gulasze.

Klopsiki z mięsem i warzywami to jeden z pomysłów na zmniejszenie udziału mięsa w codziennej diecie. Dzisiaj proponuję klopsiki z dodatkiem bakłażana i czerwonej fasoli. Przyprawiłam je rzymskim kminem i kozieradką. Danie można uzupełnić ziemniakami lub kaszą. Ja postawiłam na spaghetti i pyszny sos pomidorowy.

klopsiki przepis codojedzenia

Mięsne klopsiki z bakłażanem i fasolą

ok. 40 sztuk

Składniki:

1 kg mielonego mięsa, wieprzowo – wołowego

400 g bakłażana

390 g czerwonej fasoli z kartonu

1 cebula

1 jajko

3 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego

1 łyżeczka nasion kozieradki

sól i czarny pieprz do smaku

masło do smażenia

parmezan do posypania

Sos pomidorowy

2 x 400 g pokrojonych pomidorów z kartonu

2 łyżki oliwy

1 czosnek solo

1 mała cebula

200 ml wrzątku

1 łyżka masła

10 listków świeżej bazylii

1 łyżka ciemnego octu balsamicznego

1 łyżeczka cukru

sól do smaku

klopsiki mięsne bakłażan fasola przepis codojedzenia

Bakłażan pokrój w kostkę, umieść w durszlaku i posól. Odstaw na 30 minut. Po tym czasie odciśnij nadmiar wody. Na patelni rozgrzej masło. Pokrój cebulę w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj bakłażan i smaż aż się zrumieni. Przełóż bakłażana z cebulą do malaksera. Dodaj odcedzoną fasolę i lekko zmiksuj.

Na suchej patelni upraż nasiona kminu rzymskiego i kozieradki, po czym zgnieć w moździerzu. Dodaj przyprawy do zmiksowanych warzyw, wsyp sól, wbij jajko i wymieszaj. Dodaj mielone , natkę pietruszki i wymieszaj farsz. Rozgrzej masło na patelni. Z farszu uformuj małe klopsiki (około 40 gramów) i smaż na rozgrzanym maśle.

Ugotuj sos. Pokrój cebulę i czosnek w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj pomidory, wrzątek, ocet balsamiczny, cukier, sól i przyprawy. Gotuj sos przez 10 minut. Dodaj pokrojoną bazylią. Klopsiki wymieszaj z sosem i podać ze spaghetti. Posyp danie posiekaną pietruszką i utartym parmezanem. Smacznego!

 

 

 

 

 

 

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *