Po wczorajszym przejedzeniu pączkami proponuję lekki przepis na śniadanie, czyli migdałową kaszkę z karmelizowanym bananem. Jestem niesamowitą fanką bananów, a karmelizowane banany są ulubionym składnikiem moich deserów i śniadań. Słyszeliście o kaszce migdałowej, a może kokosowej ? Zamiast tradycyjnej owsianki można właśnie ugotować kaszkę migdałową. Migdały to moja kolejna słabość…Chrupię je wszędzie…moje ulubiona przekąska. Kaszka migdałowa to bezglutenowe śniadanie, a przy tym pożywne. Robię kaszki z z kaszy jaglanej czy z gryczanych płatków, które jak wiadomo są bezglutenowe ale mimo wszystko jak dla mnie zawierają dużo węglowodanów, które staram się ograniczać z wyjątkami jak tłusty czwartek…ha,ha…Jednak aby uspokoić pociąg do słodkiego zawsze serwuję sobie właśnie migdałową kaszkę z dobroczynnymi dodatkami jak nasiona konopi, masło orzechowo czekoladowe i karmelizowany banan. Wiem, wiem, banan to również mnóstwo węglowodanów ale kawałeczek nie zaszkodzi zwłaszcza, że karmelizowałam go jedynie na maśle bez cukru czy innego słodkiego dodatku. Sądzę, że warto ograniczyć jedzenie cukru, bo to cukier powoduje otyłość, cukrzycę i inne choroby, A nie tłuszcze jak to wciąż jest wmawiane i głoszone wzdłuż i wszerz… Migdałowa kaszka to dobry start na przełamanie cukrowego uzależnienia.
Migdałowa kaszka
Składniki:
50 g migdałowej mąki lub zmielonych migdałów
2 łyżeczki masła
250 ml migdałowego mleka (migdałowego napoju bez cukru)
1 jajko
sól do smaku
Do podania
masło orzechowe z czekoladą, dowolne
1 banan
jeżyny lub inne owoce
1 łyżka nasion konopi
1 łyżka kokosowych wiórków
1 łyżka pestek dyni
1 łyżka słonecznika
Wymieszaj jajko z mlekiem migdałowym i migdałową mąką. Posól i doprowadź kaszkę do wrzenia cały czas mieszając. Nie gotuj, bo będzie jajecznica. Upraż pestki i dyni i słonecznik i wymieszaj z kaszką. Banan przekrój wzdłuż na pół i połóż na rozgrzanym maśle. Smaż aż się ładnie zrumieni. Napełnij miseczkę kaszką. Ułóż połówki banana, maliny i dodaj łyżkę orzechowo czekoladowego masła. U mnie masło migdałowo czekoladowe. użyłam mrożonych malin, które szybko się rozmrażają pod wpływem gorącej kaszki. Posyp wiórkami i nasionami konopi.
Smacznego!
8 komentarzy
jak pięknie wygląda, aż chce się zjeśc
Nawet nie wiedziałam, że można zrobić taką kaszkę z migdałowej mąki!
Kaszki migdałowej jeszcze nie jadłam, ale szybko nadrobię bo uwielbiam takie dania :)
Bosko wygląda :)
I mamy dylemat na jakie śniadanie byśmy chętniej wstały… Na poprzednie placuszki czy na tą kaszkę <3
Zaczęłabym jeść od banana :)
Oczzywiście!
Wygląda tak pięknie, że muszę ją zrobić jak najszybciej!