Zastanawiam się czy jest w Polsce domowa gospodyni, która nie zna przepisu na ogórki małosolne. Jeśli się taka znajdzie to polecam przepis moje ogórki małosolne z mnóstwem chrzanu, czosnku i kopru. Wspaniałe ogórasy, w te upały gotowe już po 3 dniach! Lekko ukiszone…takie lubię podgryzać prosto ze słoika, a Wy?
W internecie roi się od przepisów na ogórki małosolne jak również metod co do ich przyrządzania. Nie ściskać, kłaść jaśniejszymi końcówkami do góry, używać gumowych rękawiczek, zalewać zimną wodą, zalewać wodą mineralną, używać liści porzeczki lub wiśni, obcinać końcówki…no i pewnie jeszcze je poświęcić, żeby się ukisiły!
Przepis na ogórki małosolne
Składniki:
na 2 duże słoje
- około 2 kg gruntowych ogórków
- 2 l wrzątku
- 2 łyżki soli
- 4 wyrośnięte gałązki kopru
- dużo chrzanu, korzeń i liście
- główka czosnku
Umyte ogórki ułóż w słoikach jeden przy drugim na przemian z koprem, obranym chrzanem, chrzanowymi liściami i ząbkami czosnku. Proponuję nie obierać czosnku, a za to lekko go zgnieść. We wrzątku rozpuść sól. Zalej nim ogórki i zamknij pokrywkami. Ogórki małosolne są gotowe po 3 dniach jeśli jest bardzo ciepło.
Uwielbiam domowe przetwory. Ostatnio przygotowałam na zimę jeżynowy dżem. Niedługo rozpocznie się sezon na dynię, więc polecam Wam domowe chutney z dynii.
5 komentarzy
też uwielbiam takie ogórki
Wyglądają pięknie! Piękne zdjęcia!
Dziękuję! Staram się i wciąż uczę!
uwielbiam małosolne ogórki, są pyszne i można jeść bez wyrzutów sumienia. pozdrawiam!
No właśnie!