Hej, hej! Dzisiaj pachnie na blogu cynamonem i kardamonem. Upiekłam muffiny cynamonowe z dodatkiem kardamonu. Nabrałam ochoty na słodkie. Pomyślałam co najszybciej można upiec w tygodniu. Dziecko podpowiedziało, dzisiaj jest dzień bułki cynamonowej – kanelbulledag w Szwecji. Jakoś nie chciało mi się piec drożdżowych bułeczek. Ale skusiłam się na muffiny cynamonowe. Lubicie muffinki? Ja też! Muffiny cynamonowe piekłam nie jeden raz. Dzisiaj na odmianę dodałam do nich kardamon. Uwielbiam zapach korzennych przypraw w wypiekach. Są przepyszne i smakują bosko. Podczas pieczenia pięknie pachnie w całym domu! Czuję się wtedy jak w cukierni.
Muffiny cynamonowe
Składniki:
9 muffinów
90 g masła
135 g cukru
1 jajko
150 ml siadłego mleka
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki kardamonu, świeżo zgniecionego
150 g mąki
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
cynamon i perłowy cukier do posypania
Nastaw piekarnik na 175º na termoobieg (bez termoobiegu 190ºC). Odważ cukier i zmiksuj na puszysto z jajkiem, wanilią i solą. Dodaj rozpuszczone masło z przyprawami, zmiksuj po czym wlej siadłe mleko i krótko zmiksuj. Przesiej mąkę i lekko wymieszaj z masą. Napełnij papilotki masą prawie po brzegi. Posyp muffiny perłowym cukrem i cynamonem. Papilotki najlepiej umieścić w muffinkowej formie. Wyrosną wtedy równe. Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz muffiny przez około 20 minut lub do suchego patyczka. Muffiny można zamrozić.
5 komentarzy
Też uwielbiam ten zapach :) Jestem pewna, że muffiny smakowały wyśmienicie :)
Oh mom!
Zapach w domu musiał być niebiański – taki mocno korzenny !
Tak,niebiański to dobry odpowiednik
mmm, super! Upiekę w sobotę :) widze ze tematyka podobna do mojego bloga.
Zapraszam również i na mojego bloga, w którym znajdziecie przepisy na muffiny i babeczki, prezentujące się wyśmienitym wyglądem i smakiem. Przy okazji dowiecie się na czym polega różnica między muffinami a babeczkami. :)