Kochani, mamy Nowy Rok 2018. Dzisiaj pewnie wszyscy śpią cały dzień…My również pospaliśmy niemało, a teraz pora coś zjeść, pora na sylwestrowe resztki! Nigdy nie gotuję w Nowy Rok, bo zjadamy to co pozostało po sylwestrowej imprezie, a pozostało niemało.Zapraszam Was na sylwestrowe guide. Znajdziecie tutaj znane już Wam przepisy, które nie tylko pasują na Sylwestra ale również na inne domowe party. Na imprezę przygotowałam szwedzki tort kanapkowy. U nas to klasyka na Sylwestra. Tort kanapkowy na zimno to nie tylko świetne danie na zimno ale również dekoracja stołu.
Tort kanapkowy można przygotować wcześniej, a na dzień przed podaniem udekorować. Tort kanapkowy przyrządzam na różne sposoby, za każdym razem innym. Najczęściej jest to tort na bazie krewetek i ryb. Lubię również mieszać różne nadzienia…Taki tort to eksplozja smaku!
Obok kanapkowego tortu znajdziecie szpinakową roladę z łososiem. Jest przepyszna, mało pracochłonna i co najważniejsze można ją przygotować wcześniej. Na stole znalazła się warzywna sałatka, przekąski z francuskiego ciasta, kanapki z tapenade,zapiekane parówki, grecka sałatka, mini pizzerinki…Każdy z gości znalazł coś dla siebie, a na deser był wspaniały tort bananowy.
Tort kanapkowy
Składniki:
16 porcji
Spód do tortu
pszenna drożdżówka podwójna porcja, tutaj przepis
Nadzienie z krabowych paluszków
1 opakowanie krabowych paluszków, ok. 250 g
3 łyżki utartego chrzanu
2 łyżki pokrojonego kopru
200 g majonezu
200 g twarożku typu greckiego
sól do smaku
Nadzienie krewetkowe
300 g gotowanych krewetek
200 g majonezu
200 g twarożku typu greckiego
3 łyżki kopru
sól i pieprz do smaku
Nadzienie warzywne
pęczek rzodkiewek
20 cm pora
100 g majonezu
150 g greckiego jogurtu
sól i kajeński pieprz do smaku
Dekoracja
200 g wędzonego łososia
jarmuż
pomidorki koktajlowe
świeży ogórek
świeży koper
Upiecz drożdżowy spód według przepisu w linku z podwójnej porcji. Użyj foremki o jak największej średnicy, najlepiej 30 cm. Moja forma była mniejsza i dlatego tort był wysoki. Odetnij skórki i rozkrój spód na 4 placki.Przygotuj 3 miski. Do nadzienia krabowego pokrój krabowe paluszki w cienkie paseczki. Dodaj resztę składników, dopraw solą i wymieszaj. Krewetki obierz ze skorupek i drobno pokrój. Dodaj koper, sól, majonez, twarożek i wymieszaj. Przygotuj nadzienie z warzyw. Rzodkiewki pokrój w bardzo drobną kostkę. Por pokrój w cieniutkie paski. Odłóż 3 łyżki rzodkiewki. Resztę rzodkiewki wymieszaj z porem, majonezem, jogurtem i przyprawami. Dopraw nadzienie solą. Ułóż pierwszy placek na paterze i rozprowadź połowę krabowego nadzienia, przykryj drugim plackiem. Rozsmaruj warzywne nadzienie. Przykryj trzecim plackiem i posmaruj nadzieniem krewetkowym. Przykryj czwartym plackiem i posmaruj resztą krabowego nadzienia. Posmaruj również boki tortu. Brzegi tortu udekoruj jarmużem, plastrami ogórka i pomidorami nadzianymi na wykałaczki. Brzeg tortu posyp rzodkiewką. Następnie zrób rozetki z łososia i ułóż na wierzchu tortu. Udekoruj ogórkiem i koprem.
P.S.
Tort można przygotować na dzień przed podaniem. Posmarowany nadzieniem tort należy owinąć w folię i wstawić do lodówki na noc. W dniu podania należy udekorować tort.
Tort kanapkowy też robię :) to też skandynawski wynalazek i jest świetny :) szybki i smaczny :) za trzy tygodnie znowu impreza i mam juz go w planach :)
Też uważam, że tort kanapkowy to świetny wynalazek. Moja rodzina jest zawsze zachwycona!
Ale pyszności na stole – szkoda że mnie tam nie było .
Dzięki!
U nas też nie marnuje się jedzenia ani po świętach ani po Sylwestrze. W następne dni robimy kanapki na ciepło. Twój tort kanapkowy jest genialny, pięknie wygląda i musi też tak smakować.
Był wspaniały!
Imponujący! :)
Wow!!!!
Wow genialny pomysł na tort w innym wydaniu :D
Oryginalnie i ciekawie! :)