Nowy Rok- tort kanapkowy czyli sylwestrowe resztki

Kochani, mamy Nowy Rok 2018. Dzisiaj pewnie wszyscy śpią cały dzień…My również pospaliśmy niemało, a teraz pora coś zjeść, pora na sylwestrowe resztki! Nigdy nie gotuję w Nowy Rok, bo zjadamy to co pozostało po sylwestrowej imprezie, a pozostało niemało.Zapraszam Was na sylwestrowe guide. Znajdziecie tutaj znane już Wam przepisy, które nie tylko pasują na Sylwestra ale również na inne domowe party. Na imprezę przygotowałam szwedzki tort kanapkowy. U nas to klasyka na Sylwestra. Tort kanapkowy na zimno to nie tylko świetne danie na zimno ale również dekoracja stołu.

tort kanapkowy

Tort kanapkowy można przygotować wcześniej, a na dzień przed podaniem udekorować. Tort kanapkowy przyrządzam na różne sposoby, za każdym razem innym. Najczęściej jest to tort na bazie krewetek i ryb. Lubię również mieszać różne nadzienia…Taki tort to eksplozja smaku!

rolada szpinakowa

Obok kanapkowego tortu znajdziecie szpinakową roladę z łososiem. Jest przepyszna, mało pracochłonna i co najważniejsze  można ją przygotować wcześniej. Na stole znalazła się warzywna sałatka, przekąski z francuskiego ciasta, kanapki z tapenade,zapiekane parówki, grecka sałatka, mini pizzerinki…Każdy z gości znalazł coś dla siebie, a na deser był wspaniały tort bananowy.

mini pizzerinki

Tort kanapkowy

Składniki:

16 porcji

Spód do tortu

pszenna drożdżówka podwójna porcja, tutaj przepis

Nadzienie  z krabowych paluszków

1 opakowanie krabowych paluszków, ok. 250 g

3 łyżki utartego chrzanu

2 łyżki pokrojonego kopru

200 g majonezu

200 g twarożku typu greckiego

sól do smaku

Nadzienie krewetkowe

300 g gotowanych krewetek

200 g majonezu

200 g twarożku typu greckiego

3 łyżki kopru

sól i pieprz do smaku

Nadzienie warzywne

pęczek rzodkiewek

20 cm pora

100 g majonezu

150 g greckiego jogurtu

sól i kajeński pieprz do smaku

Dekoracja

200 g wędzonego łososia

jarmuż

pomidorki koktajlowe

świeży ogórek

świeży koper

tort kanapkowy_1

Upiecz drożdżowy spód według przepisu w linku z podwójnej porcji. Użyj foremki o jak największej średnicy, najlepiej 30 cm. Moja forma była mniejsza i dlatego tort był wysoki. Odetnij skórki i rozkrój spód na 4 placki.Przygotuj 3 miski. Do nadzienia krabowego pokrój krabowe paluszki w cienkie paseczki. Dodaj resztę składników, dopraw solą i wymieszaj. Krewetki obierz ze skorupek i drobno pokrój. Dodaj koper, sól, majonez, twarożek i wymieszaj. Przygotuj nadzienie z warzyw. Rzodkiewki pokrój w bardzo drobną kostkę. Por pokrój w cieniutkie paski. Odłóż 3 łyżki rzodkiewki. Resztę rzodkiewki wymieszaj z porem, majonezem, jogurtem i przyprawami. Dopraw nadzienie solą. Ułóż pierwszy placek na paterze i rozprowadź połowę krabowego nadzienia, przykryj drugim plackiem. Rozsmaruj warzywne nadzienie. Przykryj trzecim plackiem i posmaruj nadzieniem krewetkowym. Przykryj czwartym plackiem i posmaruj resztą krabowego nadzienia. Posmaruj również boki tortu. Brzegi tortu udekoruj jarmużem, plastrami ogórka i pomidorami nadzianymi na wykałaczki. Brzeg tortu posyp rzodkiewką. Następnie zrób rozetki z łososia i ułóż na wierzchu tortu. Udekoruj ogórkiem i koprem.

P.S.

Tort można przygotować na dzień przed podaniem. Posmarowany nadzieniem tort należy owinąć w folię i wstawić do lodówki na noc. W dniu podania należy udekorować tort.

 

 

SparaSparaSparaSpara

10 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.