Obiad, kolacja po prostu uniwersalne danie

Młode ziemniaki, pesto szparagi, szpinak, jajka i wędzony łosoś to uniwersalne danie na obiad, pyszna kolacja. Uwielbiam takie jedzenie, zdrowe i smaczne. Można je jeść na zimno lub na gorąco. Wędzony na ciepło łosoś  nie jest niezastąpiony i jeśli wolicie inną rybę to go  ahead! Sama przyrządzam to danie z wędzoną makrelą czy halibutem. Do młodych ziemniaków pasuje każda ryba.

kolacja młode ziemniaki z rybą

Nigdy nie obieram młodych ziemniaków. Gotowane ze skórką młode ziemniaki smakują o wiele lepiej. Wybieram również jak najmniejsze ziemniaki, bo ładnie się prezentują na talerzu. Szparagi i młody szpinak idealnie pasują do sałatki na ciepło. Taka letnia kolacja często gości na moim stole.

kolacja obiad przepisy codojedzenia

Kolacja

na 4 osoby

Składniki:

600 g młodych ziemniaków

3 jajka

200 g wędzonego na ciepło fileta z łososia

250 g szparagów

200 g świeżego szpinaku

2 łyżki pesto

sól i pieprz do  smaku

obiad_kolacja_losos_szpinak_szparagi

Ziemniaki umyj i pozbądź nadmiar  skórki ocierając je o siebie. Ugotuj w lekko osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedź i wymieszaj z pesto. Ugotuj szparagi, 5 minut w lekko osolonej wodzie. Odcedź i opłukaj zimną zimna wodą. Szparagi zachowają swój ładny zielony kolor. Szpinak opłukaj i smaż na maśle aż odparuje. Ugotuj jajka na pół miękko lub na twardo jeśli wolisz. Ja gotuję jajka przez 7 minut. Do tego dania możesz również ugotować jajka w koszulkach. N półmisku ułóż ziemniaki, warzywa, jajka i kawałki wędzonego łososia. Posyp jajka solą i pieprzem. Smacznego!

 

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *