Pilau ryż to podstawa kuchni orientu, bardzo popularna przystawka w Indiach, Iranie i Pakistanie. Potrawa pochodzi z dawnej Persji. Ten orientalny ryż gotuje się z takimi przyprawami jak strączki kardamonu, goździki, szafran i cały cynamon. W większości wariantów zawiera również orzechy lub ciecierzyćę . Moja pakistańska przyjaciółka zwykle robi ryż pilau z ciecierzycą.
Ugotowałam ryż zgodnie z instrukcją od a do z, z wideo, którym się podzieliłam z wami na Facebook.
Gotowałam go po raz pierwszy i chciałam to zrobić jak najlepiej. I udało mi się ! Ryż wyszedł mi fantastycznie pod względem konsystencji i smaku.
Pilau ryż
5 porcji
Składniki:
250 g długoziarnistego ryżu
125 g orzechów cashew
3 łyżki oleju
4 całe goździki
2 strączki kardamonu
2 cm cynamonu w całości
1 łyżeczka nasion kminu
6 szalotek
125 g rodzynek
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka szafranu, niezmielonego
½ litra wody
sól
Dodatki:
świeża kolendra
1 cebula
1 łyżeczka oleju
Zagotuj wodę z szafranem. Wsyp ryż na durszlak i z nadmiaru skrobii. Rozgrzej olej w rondelku, w którym będziesz gotować ryż.
Podsmaż orzechy nerkowca, kardamon, goździki, cynamon i nasiona kminu. Smaż przez 2 minuty, następnie dodaj drobno posiekane szalotki, rodzynki, kurkumę i sól. Podsmaż jeszcze kilku sekund. Dodaj ryż i zamieszaj wszystko razem. Wlej wrzątek z szafranem i wymieszaj.
Gotuj ryż 12-15 minut, pod pokrywką na bardzo małym ogniu. Gotuję na kuchni indukcyjnej i zmniejszam ciepło do poziomu 4. Ryż jest ugotowany gdy wchłonie całą wodę.
Pokrój cebulę na cienkie krążki i zezłoć w odrobinie oleju. Posiekaj kolendrę. Wysyp ryż na duży półmisek, udekoruj podsmażoną cebulą i posiekaną kolendrą .
1 comment
Thanks – it’s been a long time since I’ve been to New Britain to visit my Polish grandmother, but will be there near Thanksgiving. Great tips – I’m rllaey looking forward to Polmart :)Djenkuje