Owsianka z bakaliami -metamorfoza zwykłej owsianki

Owsianka z bakaliami… Jako dziecko nie cierpiałam owsianki. Była to owsianka na mleku, rzadka, szara, tu i ówdzie zwana mleczną zupą. Wierzcie mi pisząc te słowa od razy pojawił się na mojej twarzy grymas niezadowolenia. No tak, taka owsianka może zostawić uszczerbek na psychice…Długo, długo nie lubiłam owsianki, aż w końcu byłam zmuszona gotować ją dla moich dzieci, które były nią pasione w przedszkolu i ku mojemu zdziwieniu bardzo ją lubiły. Szwedzka owsianka jak ją wtedy nazywałam była gęsta i gotowana na wodzie. Podana z cynamonem i zimnym mlekiem…Czyż to może smakować…Przekonałam się, że tak i od tego czasu zmieniło się moje podejście do owsianki. Teraz gotuję ją najmłodszemu potomkowi. Dzisiaj na śniadanie dostał owsiankę z bakaliami.

owsianka na śniadanie

Znalazły się w niej pistacje, kokosowe chipsy, nasiona konopii i gorzka czekolada. Całość posypałam cynamonem i polałam masłem rozpuszczonym z syropem klonowym. Owsianka z bakaliami smakuje, jest zdrowa i pożywna. Moje dziecko jest najedzone i zadowolone, kiedy idzie do szkoły…No cóż ja taka zadowolona nie byłam w jego wieku za to teraz odrabiam zaległości. Co prawda wolę zamienić śniadaniową owsiankę na kanapkę z awokado, ale owsianka bakaliowa to zdecydowanie lepszy wariant niż mleczna zupa z kożuchem…Mieliście takie owsiane dylematy w dzieciństwie?

owsianka_przepis

Owsianka z bakaliami

Składniki:

1 porcja

125 ml owsianych płatków błyskawicznych

225 ml zimnej wody

2 łyżki pokrojonych pistacji

1 łyżka nasion konopii

1 łyżka kokosowych wiórków

2 tabliczki gorzkiej czekolady

1 łyżka masła

1 łyżka klonowego syropu

sól do smaku

szczypta cynamonu

owsianka z bakaliami

Płatki owsiane, sól i wodę zagotuj w małym rondelku stale mieszając. Zmniejsz ogień i gotuj owsiankę przez 3 minuty. Przełóż na miseczkę i posyp pistacjami, nasionami, kokosem, cynamonem i czekoladą. Rozpuść masło z syropem klonowym i polej owsiankę. Podawaj na gorąco.

 

 

SparaSpara

SparaSpara

14 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.