Znowu mi zostały białka, więc upiekłam Pavlova z borówkami i białą czekoladą. Kto nie lubi takiej bezy! Chrupiąca z wierzchu, a w środku lekko ciągnąca. Nie lada sztuka taką dużą bezę oderwać od pergaminu i bez pokruszenia przenieść na półmisek. Mi się to za bardzo nie udało, ale włosów z głowy nie będę rwać!
Pavlova można podać z dowolnymi owocami i bitą śmietaną. Dzisiaj w sklepie natrafiłam na piękne borówki amerykańskie i nie mogłam się im oprzeć. Do nich dołączyła biała czekolada. Pyszny deser na piątkowy wieczór, szybki…Tak ale bezę trzeba upiec wcześniej.
Zrobienie samej bezy wymaga trochę pracy. Białka muszą być ubite na sztywno. Następnie trzeba dodać cukier i ubijać dopóki cukier się nie rozpuści…Cały proces ubijania trwał u mnie bez mała pół godziny, ale beza Pavlova wyszła idealna.
Przepis na Pavlova z borówkami i białą czekoladą
Składniki:
Pavlova o śednicy 20 cm
- 6 białek
- 300 g cukru
- 1łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1łyżeczka białego octu winnego
Nadzienie
- 200 g borówek
- 100 g białej czekolady
- 200 ml śmietanki
Wykonanie:
- Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem. Na środku narysuj kółko o średnicy 20 cm. Bezą trochę wyrośnie za koło, ale to nic nie szkodzi.
- Ubij białka na sztywno. Kiedy białka już są ubite dodawaj stopniowo cukier. U bijaj, aż cukier się rozpuści. Dodaj mąkę ziemniaczaną, ubijając cały czas , a na koniec ocet. Ubita piana powinna być lśniąca i gładka.
- Przenieś bezę na papier i uformuj kulę, lekko wgłębioną u góry. Piecz bezę w nagrzanym piekarniku na 120ºC przez 30 minut, a następnie susz na 100ºC przez 3 godziny. Wyłącz piekarnik i pozostaw bezę na noc.
- Oderwij delikatnie papier i przełóż bezę na półmisek. Ubij śmietanę i wyłóż na środek bezy. Przykryj śmietanę borówkami.
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Rozsmaruj cienko na gładkiej powierzchni i poczekaj aż czekolada stężeje. Nożem zdrapuj czekoladę formując duże wiórki, lekko zwijające się. Tak przygotowaną czekoladą udekoruj Pavlova.
4 komentarze
Fajnie, że zamieściłaś ten przepis, bo powoli przymierzam się do wykonania po raz pierwszy tej bomby kalorycznej ;) Pewnie na początek zdecyduję się na nowozelandzką wersję czyli z kawałkami kiwi…
No tak sezon na kiwi zaczyna się.Są teraz najlepsze. Czekam na Twój przepis, a kaloriach to nawet nie wspomnę, ale I fill goooood!
Niesamowita!
jeden z moich ulubionych deserów, i ta biała czekolada mniammm