Kolejny przegląd spiżarni. Tym razem przyszedł czas na szafkę z fasolą, grochem i soczewicą i różnego rodzaju suszem. Kupuję różnokolorowe soczewice, małe i duże fasole…Będąc w sklepie zawsze mam dylemat jaki rodzaj wybrać, więc do koszyka zawsze wędruje więcej niż jedna paczka. Czy jestem chomikiem? Raczej nie, bo często używam rośliny strączkowe w mojej kuchni. Kuchnia perska mojego męża obfituje w dania z soczewicą, ale sama staram się wymyśleć co i rusz jakiś przepis na przykład z soczewicą. Dzisiaj więc proponuję pieczone tortilla nadziewane brązową soczewicą i pęczakiem, a jako dodatek zieloniutki dressing, który praktycznie używam do wszystkiego.
Pieczone tortilla z soczewicą i kaszą to wegetariańskie danie, zdrowe i sycące. Po paryskiej kaczce, crepes, tarte tatin i jeszcze wiele innych francuskich specjałów z przyjemnością patrzyłam na mój zielony talerz i delektowałam się każdym kęsem. Spróbujcie i oceńcie.
Pieczone tortilla z kaszą i soczewicą
Składniki:
na 4 porcje
12 dużych tortilla
150 g brązowej soczewicy
100 g pęczaku
¾ l warzywnego bulionu
2 puszki krojonych pomidorów
1 cebula
3 ząbki czosnku
1 nać selera
1 łyżeczka nasion rzymskiego kminu, prażone i zgniecione w moździerzu
¼ łyżeczki chili
2 łyżki natki pietruszki
2 łyżki oliwy z oliwek
100 g utartego sera
Pęczak i soczewicę ugotuj w warzywnym bulionie. Gotuj tak aby bulion niemalże w całości odparował, a pęczak i soczewica były lekko aldente. Pokrój cebulę w drobną kostkę, czosnek i seler. Podsmaż na oliwie. Wlej pomidory, dodaj przyprawy i sól i gotuj sos przez 10 minut. Zmiksuj po czym dodaj soczewicę i pęczak, wymieszaj i gotuj przez 10 minut. Pod koniec gotowania dodaj pokrojoną natkę pietruszki. Zdejmij sos z kuchni i odstaw do odparowania. Nałóż sporą porcję sosu na tortilla, posyp serem i złóż na pół. Na patelni podgrzej olej i ułóż dwie tortilla obok siebie. Smaż tortilla po obu stronach. Placki powinny być rumiane a ser rozpuszczony. Tortilla można też upiec w piekarniku. Ułóż tortilla w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą. Posmaruj tortilla oliwą i piecz w piekarniku na 175ºC na termoobiegu do zrumienienia.
Dressing z awokado
1 doniczka świeżej kolendry, pokrojonej
tyle samo natki pietruszki, pokrojonej
1 duże awokado, pokrojone
1 zielone chili, obrane i oczyszczone z nasion
2 ząbki czosnku
sok z jednej limonki
100 ml wody
100 ml oliwy
1 łyżeczka soli lub wedle smaku
30 g obranych pistacji, u mnie prażone i solone
Wszystkie składniki oprócz pistacji umieść w blonderar i zmiksuj. Dodaj pistacje i zmiksuj jeszcze raz. Dopraw dressing sokiem z limonki i solą. Przełóż na miseczkę. Podaj gorące tortilla z dressingiem.
2 komentarze
pysznie jak zawsze u Ciebie
Bardzo mi się podoba!