No tak kochani , 18 lat temu potańczyłam w Sylwestra z brzuchem pod sam nos, w Nowy Rok odpoczywałam zasłużenie , a 2 stycznia z rana jechałam na porodówkę. Po czterech godzinach urodziłam drugiego synusia, który ważył, bagatela 4,5 kg i mierzył 56 cm. Dzisiaj Jonas waży znacznie więcej, a mierzy 1,90 cm. Istny szczypiorek!
Prezenty urodzinowe już wręczone, a ten wspaniały marcepanowy tort zjedzony. Princesstårta czyli po polsku tort dla księżniczki jest jednym z najpopularniejszych tortów w Szwecji. Oczywiście zielony marcepan na wierzchu dodaje mu wiele uroku i smaku. Taką marcepanową przykrywkę kupuję zazwyczaj już gotową.
Jest to tort z bitą śmietaną, z dodatkiem dżemu malinowego ( ja dodaję świeże maliny) i gęstego kremu waniliowego. Biszkopt to tego tortu jest dosyć nietypowy, bo ubite jajka zalewa się wrzątkiem. Biszkopt jest bardzo mięciutki i słodki. Dlatego ubitą śmietanę już nie słodzę. Używam śmietanki 40%, więc nie dodaję też fix.
Przepis na szwedzki tort marcepanowy
Składniki:
Biszkopt
- 3 jaja
- 250 g cukru
- 200 g mąki
- 100 ml wrzątku
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem waniliowy
- 200 ml mleka
- 2 żółtka
- 1½ łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Dodatki
- 300 ml śmietanki 40 %
- gotowy marcepanowy krążek o średnicy 30 cm lub 300 g marcepanu i zielony barwnik
- 200 g malin
- 1łyżka cukru pudru
Wykonanie:
- Ubij jaja z cukrem na puszystą masę. Wlej wrzątek mieszając cały czas.
- Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zamieszaj delikatnie łyżką.
- Wylej mase do okrągłej foremki wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką.
- Piecz biszkopt na 160ºC przez 30 minut. Ostudź.
- W międzyczasie ugotuj krem. Wymieszaj żółtka z mlekiem, maka ziemniaczana i cukrem i zagotuj, mieszając cały czas, dopóki krem nie zacznie gęstnieć. Przykryj krem folią spożywczą i pozostaw do ostygnięcia. Krem jest dosyć. Dodaj cukier waniliowy i wymieszaj trzepaczką. Teraz krem nabierze rzadszej konsystencji.
- Ostudzony biszkopt pokrój na dwa placki. Na pierwszy wyłóż krem waniliowy, przykryj drugim plackiem. Na wierzchu ułóż maliny, a następnie ubita śmietanę w postaci lekko zaokrąglonego kopca. Przykryj marcepanem i posyp cukrem pudrem.
Wszystkiego najlepszego dla syna! A tort wygląda wspaniale ;))
Dziekuje Iza!
Też ważyłam po urodzeniu 4,5 kg! Na szczęście na 1,90 m nie wyrosłam, a na 1,75 m, ale ważę prawie że odpowiednio… :) A tort piękny!
wyjątkowy tort dla wyjątkowej osoby :)
Kocham Princesstårta, byle tylko masa go pokrywajaca nie byla za gruba.
U nas przeciwnie, choć na tym torcie marcepan jest cienko rozwałkowany
Najlepsze życzenia dla syna :)
Tort wspaniały :)
wygląda przepysznie! chyba się skuszę na przygotowanie takiego na swoje urodziny :)
O dzięki!
Wygląda super. Widziałam takie torty w cukierni podczas ostatniej wizyty w Sztokholmie, ale nie miałam okazji spróbować jeszcze. Może przygotuję taki na urodziny swojego bloga… :)
Kurcze przepis stary jak świat, ale jakże genialny. Robiłem tort w weekend i wyszedł mi wyśmienicie.