Wypróbowałam nowy przepis na pita chlebki, tym razem z dodatkiem mąki grahamki. Trochę się obawiałam, czy pita chlebki napuszą się, ale jak widać na zdjęciach moje obawy były bezpodstawne. Spuchły na maxa!
Uradowana tym faktem piekłam pita z grahamką dwa razy pod rząd. Pita wspaniale nadaje się do zamrożenia. Chlebki można lekko ścisnąć po uprzednim nacięciu, a zamrożone rozmrozić w mikro lub piekarniku.
Pita chlebki z grahamką
13 sztuk
Składniki:
25 g świeżych drożdży
½ l wody, ewentualnie więcej wody
2 łyżki miodu
2 łyżki oliwy
2 łyżeczki soli
1,2 l mąki pszennej
100 ml mąki grahamki
Rozpuść drożdże w wodzie wraz z miodem. Dodaj obie mąki, oliwę i zarób elastyczne ciasto. Po 5 minutach zarabiania dodaj sól. Ciasto chlebowe ma być lekko klejące, ale swobodnie odchodzić od ścianek naczynia.
Przykryj ciasto i pozostaw do wyrośnięcia, na 40 minut. po tym czasie podziel ciasto na 13 porcji o wadze około 130 g każda. Uformuj kule i spłaszcz je na okrągłe placki o grubości 1,5 cm. Przykryj i pozostaw do ponownego wyrośnięcia tym razem na 30 minut.
Piecz pita na 225ºC (termoobieg) przez około 8 minut. Jeśli chcesz zamrozić pita, zrób to jak są jeszcze ciepłe.
3 komentarze
Już wiem, co bym do środka włożyła…
o z taką mąką jeszcze nie robiłam
No ja też pierwszy raz…