Pizza na zakwasie! Skąd ten pomysł? Po prostu musiałam wypróbować coś nowego. Ciasto na pizza wyszło bardzo fajne. Część mąki pszennej zastąpiłam mąką orkiszową, ku niezadowoleniu moich dzieci, ale po pierwszym kawałku stwierdzili, że taka pełnoziarnista pizza nie jest zła.
Pizza zrobiłam na zakwasie pszennym, dodałam również trochę drożdży, bo nie miałam za dużo czasu na wyrastanie ciasta. Oczywiście polecam pizza z surówką z białej kapusty.
Przepis dołączam do wypieków na zakwasie i na drożdżach na blogu Wisły.
Przepis na pizza na zakwasie
Składniki:
- 250 g mąki orkiszowej, pełnoziarnistej
- 450 g mąki pszennej
- 400 – 450 g zimnej wody
- 100 g zakwasu pszennego
- 10 g drożdży
- 1½ łyżeczki soli
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Dodatki
- szynka
- chorizo salami
- sos do pizzy, pomidorowy
- pieczarki, uprzednio podsmażone na patelni
- ser
- cebula
Wykonanie:
- Rozpuść drożdże w wodzie, dodaj zakwas, oliwę i obie mąki. Zagnieć ciasto i pracuj przez 7 minut przy pomocy robota. Dodaj sól i zagniataj ciasto jeszcze przez 5 minut.
- Przykryj ciasto folią i pozostaw do wyrośnięcia na 90 minut. Podziel ciasto na 5 części, uformuj kule i rozwałkuj każdy kawałek na okrągły placek o średnicy 25 cm.
- Posmaruj pomidorowym sosem. Ułóż kolejno cebulę, szynkę, salami i pieczarki. Posyp startym serem.
- Piecz pizza w nagrzanym piekarniku na 225ºC (termoobieg) na samym dnie przez około 15 minut. Jeśli spód pizzy szybko się zrumieni, wstaw na środkowy poziom.
Pizza na zakwasie, a to ciekawe ;) Wygląda bardzo smacznie ;)
Dziękuję!
Smakowicie wygląda! Dziękuje za dołaczenie jej do listy “Na zakwasie i na drożdżach”
Dziękuję
pizza na zakwasie… super!
Polecam!
w takim wydaniu jeszcze pizzy nie jadłam ale wygląda tak cudownie, że chętnie bym zjadła:)
Ładne masz zdjęcia w tym wpisie.
W moim przypadku upieczenie pizzy z ciasta na zakwasie było eksperymentem – chciałem zobaczyć co z tego wyjdzie. Wynik przerósł moje najśmielsze oczekiwania, od tego czasu jestem fanem pizzy na cieście na zakwasie, ja używam pełnoziarnistej mąki żytniej.