Pizza z pesto, kozim serem i rukolą

Pizza z pesto to pizza z pomidorowym pesto. Zostały mi resztki pesto z suszonych pomidorów, więc wykorzystałam je do pizzy. W kuchni nic się nie może zmarnować, prawda. Tym razem miałam ochotę na bezmięsną pizzę z kozim serem i rukolą. Ostatnio podjadam takie „go green” pizze w ulubionych restauracjach. Świeża rukola rzucona na gorącą pizzę jest taka aromatyczna. Oprócz rukoli znajdziecie tu kozi ser, pomidory, oliwki i mozzarellę. Bardzo lubię pizzę bez mięsa i często taką piekę. Mój małżonek też  nie pogardzi taką pizzą, więc jest mi miło, bo piekę dla dwojga. Pizza z pesto…Znacie taką pizzę?

pizza_pesto

Pizza z pesto

Składniki:

1 duża pizza

250 g pszennej mąki

1 łyżka oliwy

1 łyżeczka soli

150 ml zimnej wody

15 g drożdży

1 pomidor

50 ml pomidorowego pesto, tutaj przepis

150 g koziego sera typu feta

100 g mozzarella

10 czarnych oliwek

garść rukoli

kilka listków pietruszki i bazylii

sól i pieprz do smaku

pizza z pesto

Drożdże rozpuść w wodzie. Następnie dodaj przesianą mąkę, oliwę i  sól. Wyrób elastyczne ciasto po czym przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. W między czasie nastaw piekarnik na 225ºC  i jeśli dysponujesz kamieniem do pizzy to go rozgrzej. Zmiksuj pesto w wolnym czasie. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i rozciągnij na kształt okrągłego placka. Posmaruj pesto, rozprowadź pokruszony ser, oliwki i mozzarellę. Przełóż pizzę na kamień i piecz przez około 15 minut. Pizza powinna być ładnie zrumieniona. Upieczoną pizzę posyp pieprzem , solą morską, pokrojoną pietruszką, bazylią i  rukolą. Podziel na kawałki radełkiem do pizzy.

SparaSpara

SparaSparaSparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

9 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *