Przygotowałam dzisiaj mojemu dziecku pyszne śniadanie, placuszki z twarogiem i czekoladą. Aromat smażonych placuszków wzbudził poruszenie w domu. Każdy zaglądał do kuchni i pytał co tak pachnie…Użyłam twarogu z wiaderka, z którego zazwyczaj wypiekam serniki. Placuszki są bardzo delikatne w smaku i puszyste. Do masy dodałam białą czekoladę i sporo waniliowego ekstraktu. Nic więc dziwnego, że były takie aromatyczne. Co prawda placuszki z twarogiem smażyłam na śniadanie ale polecam je również na podwieczorek. Jest to łatwy i ekspresowy przepis, z którym każdy sobie poradzi.
Placuszki z twarogiem
Składniki:
na około 20 placuszków
2 jajka
250 ml mleka
150 g twarogu
1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
½ łyżeczki proszku do pieczenia
¾ łyżeczki soli
200 g pszennej mąki
100 g białej czekolady + 2 łyżki do posypania
olej do smażenia
syrop klonowy do polania
W misce wymieszaj mleko, jajka, wanilię i twaróg na jednolitą masę. Dodaj suche składniki i wymieszaj lub zmiksuj masę. Czekoladę pokrój drobno i dodaj do masy. Olej rozgrzej na patelni. Smaż małe placuszki na złoty kolor. Podawaj gorące, polane syropem i posypane czekoladą.
5 komentarzy
Uwielbiam wszelkiego rodzaju placuszki, a te zapowiadają się pysznie! :)
Idealne na leniwe, weekendowe śniadanko :)
Takie placuszki to ja tez robię :) są pyszne
Twoje placuszki wyglądają przepysznie :)
Rano aż chce się wstać na takie śniadanie :D