Proste curry z kurczaka i warzyw

Proste curry z kurczaka…Curry to chyba najprostszy sos do przyrządzenia! Pełny smaku i orientalnych aromatów. Aby ugotować proste curry nie potrzeba aż tak wiele przypraw. Ten przepis na curry jest bardzo uproszczony. Ograniczyłam się do curry w proszku i kurkumy. Wybrałam paletę kolorowych warzyw i mięso kurczaka. Jest to bardzo smaczne curry, które przyrządzam rożnie w zależności jakie warzywa i mięso  mam pod ręką. Jakby nie było zawsze jest to pełny garnek, bo curry u mnie w domu jest bardzo popularne. Proste curry z kurczaka i warzyw to również świetny obiad dla gości.

proste curry z kurczaka

przepis_na_curry

Proste curry z kurczaka

Składniki:

6-8 porcji

900 g udek z kurczaka, odfiletowanych

1 cebula

1 czosnek solo

1 żółte chili

1 łyżka utartego imbiru świeżego

1 l wywaru z kurczaka

2 łyżki ghee, masła klarowanego

1 czerwona papryka

200 g pieczarek

150 g świeżego szpinaku

2 łyżki natki pietruszki

2 dymki pocięte w piórka

2 łyżeczki curry w proszku

1 ½ łyżeczki kurkumy

1 łyżka mąki

150 ml słodkiej śmietanki

sól do smaku

curry_przepis

Cebulę, czosnek, chili i pokrój w kostkę. Wrzuć na rozgrzane masło, dodaj pieczarki, imbir i smaż przez 2 minuty. Przełóż do garnka. Na tą samą patelnię wrzuć pokrojone mięso, posyp curry, kurkumą, mąką i smaż przez 3 minuty. Przełóż mięso do garnka, wlej wywar z kurczaka i gotuj przez 30 minut. Następnie dodaj pietruszkę, śmietanę, dopraw solą i zagotuj. Na koniec dodaj szpinak i wymieszaj. Szpinak powinien jedynie „zwiędnąć”. Podaj curry z ryżem ugotowanym na sypko np. ryżem szafranowym i świeżą sałatą.

SparaSpara

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.