Co powiecie na chili con carne, tani obiad ? Dawno nie gotowałam, więc trzeba było odświeżyć pamięć. Chili con carne oznacza chili, a właściwie bardzo dużo chili i mięso. No ale każdy doprawia ile może. My lubimy ostre jedzonko, więc było ostro!
To chili con carne jest inspirowane przepisem Jamiego Olivera . Moja wersja nie różni się tak bardzo od jego, poza płatkami chili, których użyłam zamiast sproszkowanej chili i pieprzu kajeńskiego. Użyłam też przetarte pomidory.
Chili con carne to takie klasyczne danie, które można jeść na wiele sposobów, z ryżem lub kromką dobrego chleba.
Przepis na chili con carne z mięsem i fasolą
Składniki:
na 5-6 porcji
- 2 cebule, średnie
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki, średnie
- 3 łodygi selera
- 2 czerwone papryki
- 1 łyżeczka płatków chili, czubata
- ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
- 1 łyżeczka cynamonu
- sól i pieprz do smaku
- 1 puszka ciecierzycy (400 g)
- 1 puszka czerwonej fasoli (400g)
- 2 puszki przetartych pomidorów
- 600 g mielonego mięsa wołowo wieprzowego
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 doniczka kolendry
Wykonanie:
- Obierz i posiekaj cebulę, czosnek, marchew i seler. Oczyść paprykę z nasion i pokrój w kostkę.
- Na patelni o wysokich brzegach, podsmaż warzywa na odrobinie oleju.
- Dodaj przyprawy i smaż jeszcze przez 5 minut.
- Odcedz ciecierzycę i fasolę i dodaj do warzyw wraz z pomidorami.
- Wreszcie dodaj mięso, doprawsolą, pieprzem i octem balsamicznym i gotuj chili con carne przez 30 minut.
- Pod koniec gotowania wrzuć do garnka posiekane łodyżki kolendry. Liście zostawdo przybrania.
Podawać chili con carne z ryżem lub chlebem i guacamole.
2 komentarze
Ty dawno nie gotowałaś a ja nigdy ech trza jesienią nadrobic chyba ;)
No to zawijaj rekawki, niedlugo bedzie potrzeba cos na rozgrzewke