Przeglądając moje przepisy na blogu, zauważyłam, że jest ich naprawdę wiele. Zaskoczyło mnie, że przez ostatnie miesiące całkowicie zapomniałam o moim ulubionym przepisie na łososia po toskańsku. To danie zawsze było dla mnie wyjątkowe – połączenie smaku delikatnego łososia z aromatycznymi ziołami i świeżymi warzywami zawsze mnie zachwycało.
Wszystko zaczęło się od tego, że szukając inspiracji na obiad, zajęłam się porządkowaniem mojej kuchennej dokumentacji. Przeglądając wcześniejsze wpisy, zauważyłam ten na łososia po toskańsku, który od dawna nie gościł na moim stole. Nie mogłam uwierzyć, że o czymś tak pysznym mogłam zapomnieć! Akurat miałam porcję łososia w lodówce, więc od razu poszedł pod obróbkę.
Przepis na łososia
Łosoś po toskańsku to idealny pomysł na obiad dla miłośników ryb. Ten przepis jest wyjątkowy – połączenie soczystego łososia z makaronem, oliwą z oliwek oraz świeżymi ziołami sprawia, że każdy kęs jest prawdziwą ucztą dla podniebienia. Aromatyczne zioła, takie jak bazylia i oregano, dodają danu wyjątkowego smaku i zapachy, które przenoszą nas prosto do słonecznej Italii.
Przygotowanie łososia po toskańsku jest niezwykle proste. Najpierw przygotowujemy makaron – najlepiej wybrać szeroki makaron jak pappardelle ale ja zadowolę się też tagliatelle. Od kiedy mam maszynkę do makaronu przyrządzam domowy makaron do większości moich dań z makaronem. To danie zmienia swój charakter w zależności jakie zioła do niego dodam.
Nie wiem jak Wy ale ja przepadam za połączeniem szpinaku i łososia jak w tym przepisie na tartę szpinakową z wędzonym łososiem. Delikatny w smaku szpinak łagodzi nieco ostry smak łososia. Do sosu dodaję zawsze produkty pełnotłuszczowe, bo wiem, że są bez dodatków i naturalne.
Tłuszcz jest rozpuszczalnikiem dla związków organicznych, które w nim rozpuszczone zachowują aromat i przedłużają sensację smaku. Na pewno się zgodzicie, że smażony łosoś ma więcej smaku i aromatu w sobie niż jakiś łosoś gotowany na parze! Ale każdy robi jak chce. Ja wybieram tłuste ryby, masło, oliwę, olej kokosowy i wiem co jem.
Każdy kęs łososia po toskańsku to prawdziwa uczta dla podniebienia – soczysty łosoś, aromatyczny sos na białym winie i spora porcja szpinaku zioła tworzą niepowtarzalną kompozycję smaków.
Dobrze, że zrobiłam przegląd bloga. Nie musiałam wcale daleko szukać, bo okazało się, że na blogu jest jeszcze wiele innych przepisów, o których dawno zapomniałam. Tak więc poszukując przepis na łososia znalazłam też inne przepisy z tą rybą.
Jeśli szukasz pomysłu na obiad, polecam wypróbować łososia po toskańsku. Jego smak i prostota wykonania na pewno nie zawiodą. Dołącz do grona miłośników tego dania i pozwól sobie na chwilę kulinarnej podróży do słonecznych Włoch.
Poniżej znajdziecie jeszcze inne pyszne przepisy z łososiem w roli głównej:
Pieczony łosoś a awokado chimichurri
Gemelli z łososiem, groszkiem i szpinakiem
Fettuccine z pesto, łososiem i pieczarkami