Sałatka z kaszy, tuńczyka i jajka

Zapraszam na kolejny przepis na sałatkę z kaszy. Tym razem przyrządziłam sałatkę z kaszy, tuńczyka i jajka. Jest to przepis na sałatkę z kaszy na lunch do pracy lub na domową kolację. Bardzo lubię sałatki z kaszy. Jadam je wszystkie ale najbardziej chyba lubię bulgur i kaszę gryczaną. Sałatki ostatnio są bardzo w modzie nie tylko u mnie na blogu. Nic dziwnego, bo sałatka zawiera niewiele składników, a poza tym można ją skomponować według swojego upodobania. Jak dla mnie kasza gryczana, tuńczyk i gotowane jajko to świetna i pożywna kombinacja. Oczywiście nie może zabraknąć jakiejś zieleniny, więc znowu obcięłam mój jarmuż na balkonie. Jarmuż można zastąpić inną sałatą, podobnie jak kaszę gryczaną można zamienić na bulgur, couscous czy pęczak.

przepis na sałatkę z kaszy

przepis na sałatkę na kolację

Przepis na sałatkę z kaszy

Składniki:

na 2 porcje

150 g mieszanki kaszy z grzybami

2 jajka

1 puszka tuńczyka

50 g jarmużu

2 gałązki natki pietruszki

¼ łyżeczki czarnuszki

Dressing

3 łyżki oliwy

1 łyżka winnego octu

1 łyżka soku z cytryny

sól i pieprz do smaku

przepisy lekkie sałatki

Kaszę z grzybami i przyprawami zagotuj w lekko osolonej wodzie. Lekko przykręć i gotuj przez 10 minut aż praktycznie cała woda się wygotuje. Przykryj pokrywką, zmniejsz ognień i gotuj kaszę jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie zdejmij garnek z kuchni, odkryj i odczekaj aż lekko odparuje. Jarmuż i pietruszkę pokrój. Jajka ugotuj na pół miękko. Tuńczyka odcedź z zalewy. Na miskach ułóż porcję kaszy i jarmużu.

 

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.