Jarsko i wegańsko

Przepisy wegetariańskie i wegańskie z mąki, jajek, produktów mlecznych, kasz, owoców, warzyw i grzybów

Kolejny przepis na pytt i panna

Pytt i panna prezentowałam to już kilka razy, ale w tej wersji jeszcze nie. To szwedzkie danie jest tak popularne, że można je zrobić praktycznie ze wszystkiego. Dzisiaj chcę Wam…

Wegetariańskie chili con carne

Bardzo lubię chili con carne, ale wegetariańskie chili zrobiłam dopiero pierwszy raz. Ostatnio kupiłam czerwoną fasolę mung i właśnie tej fasoli użyłam do przygotowania chili con carne.

Owsianka z dyniowym kremem na śniadanie

Pobudka! Mówiąc szczerze to zastanawiałam się jak się pisze pobudka… nie zapomniałam! No więc kochani pobudka, bo zapraszam Was na śniadanie! Dzisiaj  specjalna okazja, bo przestawiliśmy czas na zimowy, ale…

Knedle z serem i szpinakiem

Knedle to wspaniałe danie, do którego można wykorzystać resztki obiadowe w postaci ugotowanych ziemniaków. Lubię knedle z mięsem. Obowiązkowo jesienią robię knedle ze śliwkami. Dzisiaj proponuję knedle z serem i…

Warzywne lasagne ze szpinakiem i feta

Dzisiaj miałam ochotę na wegetariańskie lasagne. Warzywa, feta i szpinak to główne składniki potrawy. Zrobiłam lasagne tym razem bez beszamelu. Użyłam za to pysznego pomidorowego sosu i żółty ser aby…

Lekka sałatka z awokado

Dzisiaj chodziły za mną jajka i awokado. Upiekłam chleb i zrobiłam sałatkę z awokado. Lekka sałatka, prosta w wykonaniu i bardzo smaczna. W sam raz na kromkę świeżego chleba.

Pasztet sojowy z włoską nutą

Niedawno upiekłam pasztet sojowy z dodatkiem kalamata oliwek i suszonych pomidorów. Fantastyczny warzywny pasztet do chleba, który faktycznie smakował jak pasztet mięsny, ku mojemu zdziwieniu. 

Przepis na tort ziemniaczany

Ziemniak taka szara bulwa, a ile można z niej wykombinować. Placki ziemniaczane robię przynajmniej raz w tygodniu. Ziemniaki faszerowane prawie zawsze, kiedy gościmy przyjaciół na obiedzie. Kto może się oprzeć…

Hummus z pestek dynii i fasoli

Witam serdecznie. Mam nadzieję, że niedzielę spędzacie miło. Pewnie część z Was robi porządki na ogrodzie, albo po prostu leniuchuje po pracowitym  tygodniu. Ja zaraz wybieram się na grzyby z…

Prawie tradycyjne knedle ze śliwkami

Przeglądając blogi natrafiłam na mnóstwo przepisów na knedle ze śliwkami. Knedle uwielbiam pod każdą postacią i gdyby nie to, że reszta domowników za nimi nie przepada robiłabym je o wiele…

Włoska zapiekanka z bakłażana

Melanzane alla parmigiana czyli włoska zapiekanka z bakłażana. Prawda, że pięknie brzmi po włosku! A jak smakuje! Jestem zwolenniczką bakłażana czyli innymi słowy oberżyny pod każdą postacią.

Szafranowy ryż z berberysem

Mówiąc szczerze to ryż polubiłam dopiero jak poznałam mojego męża. On mnie też nauczył jaki ryż jest najlepszy i jak go gotować. Gotowanie ryżu po persku to istny rytuał i…

Przepis na kalafior w sosie kokosowym

Przepis na kalafior w sosie kokosowym polecam przede wszystkim osobom, które nie lubią kalafiora. Tak przyrządzony kalafior będzie na pewno Wam będzie smakować niż tradycyjny kalafior z tartą bułką.

Smażona cukinia na ostro

Smażona cukinia na ostro. Prostszego dania chyba nie ma. Ja przepadam za takimi cukiniowymi plackami, chociażby z tego powodu, że nie muszę trzeć cukinii na tarce.

Pasztet warzywny z cukinii

Uwielbiam warzywne pasztety, a pasztet z cukinii upiekłam już nie pierwszy raz. Tak nam zasmakował, że postanowiłam znowu go upiec, tym razem trochę w innej wersji, bo z ziemniakami i mozarella.

Wegetariańskie curry Dahl

Kuchnia indyjska to nie tylko smaczne, ostre curry z mięsem ale również pyszne, aromatyczne dania wegetariańskie. Jednym z nich jest wegetariańskie curry Dahl z zielonej soczewicy.

Gołąbki z kaszą i soczewicą

Super pogoda u nas, u Was… po prostu wszędzie! Stąd też kilkudniowa cisza na blogu. Wyruszyliśmy znowu nad morze tym razem do Gąsek. Totalny wypoczynek bez żadnego dostępu do mediów…